Zes redenen waarom Standard-Anderlecht opnieuw een heksenketel wordt


Zondag zijn alle ogen in de Belgische voetbalwereld gericht op Sclessin: om 14u30 is er dan de clash tussen Standard en Anderlecht. Een ontmoeting tussen twee ploegen die altijd stijf staat van de spanning. Zes redenen waarom het Stade Maurice Dufrasne zondag weer een heksenketel zal zijn:

1. Scholz meteen tegen ‘gedumpte kalverliefde’

Alexander Scholz staat zondag allicht meteen in de basis tegen Anderlecht. De 22-jarige Deen leek lange tijd van Lokeren naar paars-wit te trekken, maar Roland Duchâtelet stak een stokje voor de transferplannen van Anderlecht. De Standard-voorzitter overhaalde Scholz en Lokeren-preses Roger Lambrecht in extremis om Luik te verkiezen boven Brussel. Hoewel Scholz lange tijd happig leek op een transfer naar de landskampioen, bleek zijn liefde voor de Brusselaars dus van korte duur. Er wordt verondersteld dat Duchâtelet Anderlecht zo een koekje van eigen deeg wilde geven na de affaire-Kanu: de Rouches verdenken paars-wit er nog steeds van achter de contractbreuk van die Braziliaanse verdediger te zitten. Duchâtelet heeft zijn wraak dus alvast beet, zondag moet blijken of ook Scholz de juiste keuze maakte.

2. Defour keert terug naar het oude nest

Steven Defour keert voor het eerst terug naar Sclessin na zijn omstreden transfer. Dat wil zeggen: een voormalige chouchou van de Standard-fans die in het truitje van de aartsvijand de heilige grond van Sclessin betreedt. De Rode Duivel was met twee titels en één Gouden Schoen een levende legende geworden in Luik, maar sinds zijn transfer naar de aartsvijand wordt hij uitgespuwd door de Luikse aanhang. Nadat de international op een zijspoor belandde bij FC Porto, moest de middenvelder op zoek naar een club die hem speelminuten kon garanderen. Een terugkeer naar België leek Defour aanvankelijk een te grote stap terug, maar in de zomer van 2014 zette hij toch zijn krabbel onder een contract bij Anderlecht.

3. Hasi en Vukomanovic geprikkeld

De Belgische ‘clasico’ is ook altijd een wedstrijd waar prestige op het spel staat. Anderlecht-trainer Besnik Hasi wil vooral eerherstel nadat zijn ploeg in oktober op eigen veld de topper met 0-2 verloor, tegen een destijds sukkelend Standard. En voor Standard-coach Ivan Vukomanovic staat nog meer op het spel: de heenwedstrijd was zijn eerste duel aan het roer bij de Rouches, en dus een schot in de roos. Maar een keerpunt bleek de zege niet: Standard blijft hoogtes met laagtes afwisselen, en is verwikkeld in een gevecht op leven en dood voor een stek in play-off 1. Er staat dus veel op het spel.

4. Propvol Sclessin

Ook de fans zullen zoals gewoonlijk een rol spelen in het duel van zondag. Sclessin is voor het eerst dit seizoen volledig uitverkocht en zal ongetwijfeld ondergedompeld worden in een helse sfeer. Dat Standard slechts voor het eerste het eigen huis kan uitverkopen staat in schril contrast met vorig seizoen, toen de Rouches op een wolk door de reguliere competitie walsten. Dit seizoen lieten de fans zich dan weer van het slechtste kant zien tegen Zulte Waregem: het competitieduel werd voortijdig stilgelegd omdat de scheidsrechter de veiligheid van de spelers niet meer kon garanderen. Welke kant van het Luikse publiek krijgen we zondag te zien: het publiek dat voor een helse sfeer kan zorgen en de eigen ploeg vooruitstuwen, of het publiek dat ontevreden is met het geleverde spel en de eigen spelers vooral schrik aanjaagt door massaal gefluit?

5. Ciman voor het laatst in rood en wit

Wat al langer in de lucht hing is nu officieel: Laurent Ciman verlaat België voor het Canadese Montréal Impact. In Canada wil hij zijn autistische dochtertje een betere behandeling bezorgen. De 29-jarige verdediger wuift wel pas zondag Sclessin definitief uit en komt dus nog in actie tegen paars-wit. Ciman, die al graag eens de botte bijl bovenhaalt, wil alvast geen afscheid in mineur en zal er nog één keer voluit voor gaan in Luik.

6. De onvergetelijke testwedstrijden

Wie herinnert zich niet de testwedstrijden uit 2009 die moesten beslissen over de landstitel? Na een 1-1-gelijkspel in de heenwedstrijd won Standard zijn tiende titel in zijn bestaan door in een beklijvend duel met 1-0 Anderlecht opzij te zetten. Het tweeluik dat vooral uitblonk in veel inzet en geniepige (en minder geniepige) overtredingen bleek het begin van een escalatie die enkele maanden later zouden resulteren in de afschrikwekkende blessure van Marcin Wasilewski. Sindsdien nam het brute geweld tijdens de klassieker wel af, maar bepaald vriendelijk gaat het er nog steeds niet aan toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s