Rouches worden volwassen


6 OP 6 EN BELOOND VOOR TWEEDE HELFT

Edmilson is moeilijk te houden voor Dimitri Mohamed. FRANK DEKEYSER

Zes op zes, eerste uitzege van het seizoen. Standard is zowaar aan een opmars bezig. Eén helft werkvoetbal, één helft dominant. “Er is nog progressie mogelijk”, vindt Sá Pinto. Lees: de wisselvalligheid moet eruit.

ertig minuten over één kilometer. Van het station, over de brandweer, richting het stadion. Getoeter van aanschuivende auto’s, geroep, de politie met de handen in het haar. Om maar te zeggen: het voetbal leefde gisteren in Moeskroen. Door de goede resultaten, maar ook door de komst van ‘grote broer’ Standard. Le Canonnier was bijna uitverkocht, sfeer als in de oude dagen. Bengaals vuur, dansende tribunes. Het moet al geleden zijn van de periode-Leekens in Moeskroen. Toen de broers Mpenza alles kapotspeelden. Back to the nineties.

Die tijden zullen wellicht nooit meer terugkomen, maar de ploeg van trainer Mircea Rednic gaat wel een zorgeloos seizoen tegemoet. Samen met Antwerp de seizoensrevelatie. Standard is en blijft dan weer Standard. De ene keer uitstekend, de andere dramatisch. Moodswings. “Het ging moeilijk voor de rust”, zag Sá Pinto.

Nochtans begonnen de Rouches scherp aan de wedstrijd – het is al anders geweest. Edmilson veroverde de bal, Sá ging recht op doel af en trapte op de paal. De thuisploeg was meteen gewaarschuwd. Op enthousiasme vochten ze zich snel in de wedstrijd. Olinga mikte op Ochoa. Standard was intussen weer hervallen in werkvoetbal. Inzet kan je hen niet verwijten, erin gepompt door trainer Sá Pinto. Kansen kregen ze dan weer niet bij mekaar gevoetbald in het eerste halfuur. “We moesten ons aanpassen aan het zware veld. Maar ik zag dat mijn ploeg met passie speelde.” De beste mogelijkheid was voor de thuisploeg. Aidara trapte ongelukkig in het zijnet. “Ze speelden het goed uit, met Bolingi en Olinga die goed de ruimte zochten in de rug van onze verdedigers.”

Een misser die Moeskroen zich zou beklagen. Mpoku met de hoekschop, Locigno devieerde de bal voorbij Bailly in eigen doel. Standard juichte, eindelijk het geluk eens aan hun zijde. Opvallend: het was nog maar de eerste keer dit seizoen dat de Rouches de score openden in een wedstrijd. Met een owngoal dan nog.

Na de rust incasseerden de bezoekers meteen een uppercut. Amallah tikte de gelijkmaker na een scrimmage voorbij Ochoa. Standard kroop echter meteen recht, ging een versnelling hoger voetballen. Bailly redde de kopbal van Luyindama op de lijn, Carlinhos en Sá (driemaal) konden niet besluiten. Vijf op een rij. De thuisploeg hapte naar adem, de druk werd groter. Op zulke momenten zie je dat de Rouches écht wel kwaliteit hebben en kunnen voetballen. “Onze reactie was goed”, aldus Sá Pinto. “We combineerden vlotter, veranderden beter van flank: we werden superieur. ‘On a fait un grand match’, we speelden een grote wedstrijd.”

Een kwartier voor tijd werden ze beloond voor hun betere tweede helft. Marin zette voor na een knappe aanval, Orlando Sá kopte van dichtbij binnen. Zijn 22ste doelpunt voor Standard in alle competities. De Portugees hijst zich daarmee naast zijn landgenoot Sergio Conceiçao.

Sá blijft belangrijk voor dit Standard. Niet de meest fijnbesnaarde voetballer. Woelwater voorin, neus voor goals. Twee vorige week tegen Kortrijk, gisteren de winninggoal in Moeskroen. Zijn vormdip in het begin van de competitie zijn de fans intussen al lang vergeten. Golden boy. Hij bezorgde Standard zijn eerste uitzege van het seizoen – de 1-3 van Edmilson in het slot deed er niet meer toe. Meteen ook de eerste zes op zes voor de jongens van Sá Pinto. “Ach, altijd die statistieken. Elke week is het weer iets anders”, grijnsde de coach van Standard. “Jullie leggen altijd maar druk op de ploeg en de spelers. Gelukkig zijn ze mentaal sterk. Deze overwinning is verdiend – niet veel ploegen komen hier winnen -, al weet ik ook dat er nog progressie mogelijk is.”

Een volwassen prestatie, je moet het ze inderdaad nageven. De rust is terug op Sclessin. De vraag is voor hoe lang.

https://krant.hln.be/hetlaatstenieuws/portal/issue

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s