RENARD SCHEPT DUIDELIJKHEID IN MOEILIJKE TIJDEN


“Sá Pinto staat niet ter discussie”

MEESTER RICARDO | Sá Pinto geeft tactische richtlijnen aan zijn spelers. De meeste Rouches luisteren schools naar hun coach, maar Sá en Scholz zijn even ergens anders met hun gedachten. Photo News
Drukke dagen voor Olivier Renard. Sportief directeur van Standard, bezige bij. Over transfers, de huidige situatie én het gedrag van Ricardo Sá Pinto. “Ik heb liever een passionele trainer dan een passieve.”

Op het einde van het interview kijkt Olivier Renard voor zich uit. Hij denkt even na. De vraag is duidelijk: is Standard nog wel een topclub? Hij grijnst. “We moeten er alleszins alles aan doen. Sébastien Pocognoli zei een tijdje geleden dat de heropbouw van een club vijf jaar duurt. Dat is heel lang, maar het is wel de waarheid. We moeten nu vooral stabiliteit vinden. We zijn een nieuwe weg ingeslagen en binnen de club voelen we dat de dingen veranderen.”

Het lijkt niet zo als we kijken naar het eerste deel van de competitie. De problemen stapelen zich op in Luik. Slechte resultaten – slechts negende in het klassement -, amper 21 keer gescoord. Een plek in play-off 1 is momenteel ver weg. “Er is slechts drie punten verschil met het nummer zes”, nuanceert Renard. “Dat is veel en weinig op hetzelfde moment. We hebben in een vijftal wedstrijden punten verloren in blessuretijd. Ach, het kan allemaal snel gaan. Kijk naar Kortrijk. Ik hoop dat we een reeks kunnen neerzetten na de winterstop. De eerste match tegen Eupen wordt zeer belangrijk. Maar het is inderdaad zo dat we op dit moment niet tevreden zijn als we kijken naar de rangschikking. Het doel is een plek bij de eerste zes. Of we eraan twijfelen dat we in ons opzet gaan slagen? Kijk: als je meerdere moeilijke seizoenen gekend hebt, is er altijd twijfel. Niet alleen op het veld, ook ernaast.”

Versterkingen

En dus wordt er verwacht dat Standard zich tijdens de wintermercato versterkt. Een middenvelder lijkt een prioriteit, een scorende spits mag er ook bij. Renard zucht. “Goh, voetbal blijft een gecompliceerde sport. Stel dat we vier of vijf punten meer hadden, dan was er volgens niemand iets extra nodig. Natuurlijk willen we tijdens elke transferperiode proberen om de ploeg te versterken. We moeten dat alleen op een intelligente manier aanpakken. We gaan niet n’importe quoi doen. Niet zomaar iemand halen. Elke dag verschijnen er nieuwe namen in de pers. (grijnst) Het is aan jullie om er de juiste uit te halen. We willen misschien enkele kleine dingen veranderen om te verbeteren, meer niet. We mogen vooral niet dezelfde fouten maken als vorig seizoen. Toen hadden we een kern van meer dan dertig spelers waardoor de concurrentie in de kleedkamer toenam en de intensiteit op training afnam. We hebben vertrouwen in deze groep. We zullen zien of er überhaupt versterking komt. Bovendien hebben we onze eerste wintertransfer al: Duje Cop, die terugkomt uit blessure. We hebben veel in hem geïnvesteerd, we kennen zijn kwaliteiten. Hij kan ons op offensief vlak meer oplossingen geven. Ook op uitgaand vlak moet er niet veel verwacht worden. Voor goede spelers is er altijd interesse. Maar een vertrek van Edmilson, Agbo of Luyindama? Het is zeker de bedoeling om hen te houden én om verder te groeien. Het is niet zo dat we móeten verkopen, hé.”

Sá Pinto zal het graag horen. Trainer met een handleiding. Love him or hate him. “Een trainer is bij iedereen geliefd als hij punten pakt”, aldus Renard. “Hij heeft het profiel dat we zochten en dat is nog steeds zo. Standard is toch een ‘aparte’ club. Hij past bij het vurige van Sclessin. Natuurlijk is een coach afhankelijk van de punten die hij haalt, maar we staan nog steeds achter hem – anders was hij niet mee op stage. Er zijn bovendien signalen uit de kleedkamer dat we rustig moeten blijven. Zijn job staat niet ter discussie.”

Calimero

Al is er nog het gedrag van de Portugese coach. Op en over het randje. Agressieve interviews na een wedstrijd, zijn glijpartij in Anderlecht,… Enfin, hij zuigt alle aandacht naar zich toe. Niet altijd op een positieve manier. “We kenden zijn temperament voor hij hier tekende. Alleen… niemand luistert nog naar wat hij inhoudelijk te zeggen heeft. Ook al is het vaak logisch en juist. Het is de manier waarop die anders kan. We hebben hem bijvoorbeeld de raad gegeven om interviews in het Engels te doen omdat hij anders misbegrepen wordt. Wees gerust: ik praat elke dag met Sá Pinto. Of het terecht is dat ze hem een Calimero noemen? Het Belgische voetbal verloor Michel Preud’homme – hij werd ook zo genoemd -, wellicht zien ze in Ricardo zijn opvolger. (haalt de schouders op) Weet je, ik heb liever een passionele trainer dan een passieve.”

Rest de vraag wat er de komende weken moet veranderen bij Standard. “De resultaten”, besluit Renard. “Mooi voetbal telt niet, punten pakken wel. En ook al willen we de Beker van België winnen, ons hoofddoel is play-off 1. Het kampioenschap blijft de ideale etalage voor een club.”

https://krant.hln.be/hetlaatstenieuws/portal/issue

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s