De Luikse reus is eindelijk uit zijn slaap ontwaakt: surplus aan talent of een ‘Sa Pinto-effect’? Waarom Standard er weer helemaal staat


Waarom de Belgische topclubs terug rekening moeten houden met herboren Rouches

De Luikse reus is eindelijk uit zijn slaap ontwaakt: surplus aan talent of een 'Sa Pinto-effect'? Waarom Standard er weer helemaal staat

Standard Luik is flink onder stoom aan het geraken. De bekerwinst hebben ze al op zak zodat ze volledig ‘zen’ naar play-off 1 kunnen toeleven. Waar het Luikse schip uiteindelijk in die eindcompetitie gaat stranden weet niemand. De Rouches zijn even onvoorspelbaar als hun Portugese oefenmeester.

Ricardo Sà Pinto, vaak gecontesteerd, heeft het dan toch geflikt. Meteen een prijs pakken en op de valreep een ticket voor PO 1 in de wacht slepen in zijn debuutjaar als coach bij Standard. Knap, al luidt de vraag vooral in welke mate de Portugees heeft bijgedragen aan dit succes.

Kwaliteit

Standard beschikt namelijk over een erg kwaliteitsvolle spelerskern. In de as van het team geven de absolute sterkhouders Luyindama, Marin en Emond de Luikenaars ruggengraat. Kracht, loopvermogen en onverzettelijkheid gekoppeld aan het technisch vernuft van balvirtuozen als Carcela, Mpoku en Edmilson maken van de Rouches een explosieve cocktail.

Op de flanken beschikt Sa Pinto bovendien over heel wat snelheid en duelkracht met Fai en Cavanda. Als Standard erin slaagt deze spelersgroep samen te houden, aangevuld met nog twee à drie gerichte versterkingen (lees: een diepe spits en verdediger) kunnen de Luikenaars hoge ogen gooien volgend seizoen in de competitie én Europees.

Sà Pinto

De verdienste van Sà Pinto moet ook niet te veel geminimaliseerd worden. De Portugese coach heeft inderdaad fouten gemaakt, maar lijkt er nu de nodige lessen uit getrokken te hebben. De passie en het vuur, die hem in het verleden vaak in een negatief daglicht stelden, zijn nu de katalysatoren voor het Luikse heropbloei.

Het was dat vuur waardoor Renaud Emond als een feniks uit zijn as herrees, waardoor Standard bloeddorstig op zoek ging naar die derde beslissende treffer op het veld van Oostende en waardoor de Rouches voor de tweede keer in drie jaar tijd de beker wonnen.

De uitgelaten taferelen op de persconferentie na de bekerwinst spreken boekdelen: de spelers gaan door het vuur voor hun coach. Het is net die synergie tussen coach, spelers en club die van Standard opnieuw de topclub maakt die we de voorbije seizoenen gemist hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s