De plaat blijft hangen


ROUCHES VERLIEZEN OPNIEUW PUNTEN TEGEN KLEINE CLUB

Amallah probeert Marin af te remmen, terwijl Luyindama, Pierrot en Pocognoli toekijken. Photo News

Amallah probeert Marin af te remmen, terwijl Luyindama, Pierrot en Pocognoli toekijken. Photo News
De plaat van Standard blijft hangen. Na de topprestatie tegen de kampioen verloren de Rouches – opnieuw – punten tegen een kleintje. “Deel van het proces”, zegt Michel Preud’homme.

De 3-1-winst tegen Club Brugge en – vooral – de manier waarop, deed dromen. Dynamisch, hoge pressing, bij momenten dartel voetbal. Is Standard nu echt vertrokken, vroeg voetbalkijkend België zich af?

Nee dus. Draak van een wedstrijd, zaterdagavond in Moeskroen. Al wilde Standard-coach Michel Preud’homme de prestatie van zijn ploeg ook niet dramatiseren. “Moeskroen heeft ons in de eerste helft in de problemen gebracht door de manier waarop ze stonden. We hebben het een tijdje moeilijk gehad tegen hun 4-4-2. Tijdens de rust hebben we dat rechtgetrokken door een korte tactische bespreking. Soit, we zijn niet de enige ploeg die het hier moeilijk heeft, hein. Club Brugge heeft hier ook lang moeten wachten vooraleer het de 0-1 heeft kunnen maken.”

“Leerproces”

Moeskroen heeft de afgelopen jaren effectief een reputatie opgebouwd van reuzendoders. Anderlecht, Club Brugge, AA Gent verloren de voorbije seizoenen allemaal wel eens op Le Canonnier. Veel topclubs komen tandenloos voor de dag in Henegouwen. Ergens is het des mensen. Wie ooit zelf de weg heeft afgelegd richting Moeskroen, snapt hoe moeilijk het kan zijn om onderweg een portie motivatie te vinden. De lintbebouwing van bouwvallige éénkamerapartementen op weg naar het stadion ontneemt elke zin voor creativiteit. Zelfs al zit het Le Canonnier vol, kolken doet het nooit – hoogstens kabbelen. Niet bepaald een klimaat dat zich leent voor bruisend voetbal. Voetballers als Carcela en Djenepo gedijen beter in een broeierig klimaat zoals op Sclessin. “Het enige positieve punt is dat we geen goal hebben geïncasseerd. Het is altijd zo bij Standard: ça va, ça vient. Het komt en gaat. Ik snap niet waarom we niet de grinta aan de dag hebben kunnen leggen die we tegen Club Brugge hebben laten zien. Dáár moeten we op werken, om élke match die agressiviteit aan de dag te kunnen leggen.”

Maar er waren ook spelers die die redenering wegwuifden. Luyindama: “Voor mij is elke match even belangrijk. Thuis tegen de kampioen, zoals vorige keer. Of op het veld van de laatste in het klassement, zoals nu.” Emond: “Het was onvoldoende, dat klopt. Maar het was geen kwestie van mentaliteit. We wílden winnen.”

Maar waar het dan wél aan lag? Een antwoord dat ze bij Standard schuldig moesten blijven. Voetbal is geen exacte wetenschap. “Écoute, Moeskroen heeft echt wel een goede ploeg, met individueel goede spelers”, legde Preud’homme uit. “Je moet elke tegenstander respecteren. Want Standard staat niet alleen op het veld. Aan de andere kant zijn er ook mensen die allemaal kwaliteiten hebben en hun best doen. Dan kan het gebeuren dat je een wedstrijd niet wint. Plus: we hebben kansen gehad om te scoren. Als één van die pogingen een doelpunt wordt en we winnen, dan kijken we op een andere manier naar de match.” Dat neemt niet weg dat de manier waarop teleurstellend was. “Het had beter gekund”, knikte ook Preud’homme. Maar zijn glas was halfvol. “Je moet dit ook zien als een leermoment. We hadden het tactisch lastig, maar hebben dat weer rechtgetrokken. Zie dit als deel van het proces.”

Of deel van een Processie van Echternach. De prestatie van twee weken geleden tegen Club was een gigantische sprong vooruit. De manier waarop het er alweer niet in slaagde om een degradatiekandidaat bij de keel te grijpen, betekent alweer zand in de motor. Opnieuw niet kunnen winnen van een ploeg uit de rechterkolom. De kleinere wedstrijden blijven een pijnpunt voor de Rouches – sinds decennia een club van extremen. Panikeren doet MPH niet. “We blijven op dezelfde weg voortdoen. Om zo de cultuur van te willen winnen verder door te zetten.”

hln digikrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s