Kortrijk “gepakt door de VAR”


WAS DIT PENALTY?

Telenet

Telenet
“De bal ging op de stip onder druk van Standard.” Kortrijk-coach Yves Vanderhaeghe was ontgoocheld door een cruciale beslissing van scheidsrechter Eric Lambrechts bij een 0-1-stand. “We werden gepakt door de VAR.”

“Kunnen we beginnen?” De journalisten in de perszaal van Sclessin keken naar links en naar rechts. Een licht geïrriteerde Vanderhaeghe zat klaar om te praten, het was enkel nog wachten op Michel Preud’homme. “Is iedereen hier?”, probeerde hij het nog een keer.

Geen antwoord. En dus tokkelde Vanderhaeghe wat op zijn smartphone, groette hij Sporza-commentator Peter Vandenbempt.

Vijf minuten later kon de Kortrijk-coach dan eindelijk beginnen aan zijn analyse. Die ging al snel over de beslissing van scheidsrechter Lambrechts om de bal op de stip te leggen 25 minuten voor tijd. Na ingrijpen van de videoref – hands van Mboyo in de zestienmeter. Het stond toen 0-1 voor Kortrijk. “Ik kreeg al berichtjes – van iedereen die het voetbal volgt – dat het een veel te lichte strafschop was”, foeterde Vanderhaeghe. “We voelen ons gepakt, het doet pijn. Die beslissing heeft de wedstrijd veranderd. Wat als hetzelfde gebeurde in de andere zestienmeter? Kijk: zonder VAR was er geen penalty. Bovendien was het een gewoon duel, het hands was niet opzettelijk. Er gaat dan heel veel tijd voorbij en onder druk van Standard wordt de bal toch op de stip gelegd. Zo werkt het niet, hé, jongens. Je moet eerlijk blijven, beslissen wat moet beslist worden. Je merkt dan toch dat er in de wedstrijden tegen de topclubs andere beslissingen genomen worden.”

“We werden volgens de objectieve analyse van de scheidsrechtersbaas dit seizoen al twee keer gepakt door de VAR. Nu dus een derde keer”, constateert Kortrijk-voorzitter Allijns. “Als een bal onverwacht vanop 30 centimeter vanuit een schuine hoek tegen je wordt gekopt, kan die toevallig tegen je arm terechtkomen, want die behoort nu eenmaal tot je lichaam. Hier was geen opzet en ook geen voordeel mee gemoeid. Schandalig. Dit was geen clear error en de VAR hoefde niet eens tussen te komen. We mogen uit ethische overwegingen geen commentaar meer geven op de scheidsrechter maar dit gaat niet over ‘Propere handen’, dit gaat over correcte beoordeling. Ik begrijp niet hoe zoiets mogelijk is.” (ESK)

hln – digikrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s