9 punten meer dan vorig jaar, en nóg niet zeker van PO 1


Standard:

Het zal toch niet? Standard moet opnieuw knokken voor een plek in de top zes – wellicht zelfs tot de laatste speeldag. Maar paniek lijkt overbodig. Ze hebben alles in eigen handen.

Zevenveertig punten. 47. Standard staat op een vierde plaats in het klassement.

Dat zijn er negen meer dan op hetzelfde moment vorig seizoen. Toen hadden de Rouches 38 punten met nog twee wedstrijden te gaan. Er werd nipt gewonnen tegen KV Mechelen én op het veld van KV Oostende – na een straffe comeback. Zes op zes, met 44 punten in play-off 1. In Luik konden ze hun geluk niet op na twee seizoenen in het vagevuur van play-off 2. Eindelijk. Maar ze wisten op dat moment ook: ‘Het moet anders.’ Ze wilden sneller zekerheid over de top zes. Exit Sá Pinto, enter Michel Preud’homme. De fysieke arbeid werd opgedreven, de technische staf zit er kort op, er wordt met een idee gevoetbald.

Op hun gemak

Een jaar na de match in Oostende begint het toch opnieuw te smeulen in Luik. Hoewel ze het speltechnisch, tactisch en statistisch merkbaar beter doen met Preud’homme als trainer – hij had niet Junior Edmilson die alles kapotspeelde zoals Sá Pinto vorig jaar, hij verloor Luyindama tijdens de wintermercato én hij zag met Oulare en Sá twee aanvallers langdurig uitvallen – zijn ze nog steeds niet zeker van play-off 1. En dat wringt op Sclessin. Toen Standard door Ajax werd uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League, zei MPH: “Vorig seizoen waren ze de hele week lang op hun gemak en haalden ze uiteindelijk play-off 1 pas op de laatste speeldag. Dat kan niet opnieuw de bedoeling zijn.” Duidelijker kan niet.

Toch lijkt het opnieuw die kant uit te gaan. Twee keer al vertikten de Rouches het om zekerheid te verschaffen. Overbluft in de Ghelamco Arena, op een sterk Moeskroen gebotst afgelopen vrijdag. Is het nonchalance? Waren het twee offdays? Aanvoerder Paul-José Mpoku verwoordt het als volgt. “Er is nog werk. Kleine foutjes zorgen ervoor dat we een voorsprong – als die er is – niet kunnen vasthouden.”

Zo slikte Standard in zijn laatste zes thuiswedstrijden telkens een tegengoal. Niet geconcentreerd genoeg. “In veel aspecten van ons spel kunnen we nog beter worden. Kijk: ik wil vooral niet hetzelfde scenario als vorig jaar beleven.”

Dus winnen de Rouches zondagavond best op het veld van Cercle. Mpoku: “We zullen kalm blijven en het werk afmaken.” In Luik kruisen ze de vingers. (FDZ)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s