Ici c’est Sclessin


ROUCHES OP 2 PUNTEN VAN RC GENK DOOR DRIE GOALS IN SLOT

KantelpuntMinuut 72: na een prachtige actie brengt Marin de bal voor, waar Djenepo al even mooi afwerkt - achter het steunbeen. Hij brengt Standard zo op 1-1. Daarna zijn de Rouches niet meer te houden. Photo News

KantelpuntMinuut 72: na een prachtige actie brengt Marin de bal voor, waar Djenepo al even mooi afwerkt – achter het steunbeen. Hij brengt Standard zo op 1-1. Daarna zijn de Rouches niet meer te houden. Photo News
Standard zette in twintig dolle minuten de wereld van Antwerp, en van een beresterke Mbokani, op zijn kop. De Rouches leken play-off 1 te starten in ontreddering. De inbreng van Djenepo deed Sclessin evenwel daveren.

Vrouwen zijn wispelturig en onvoorspelbaar.

Maar wat dan gezegd van Standard? From zero to hero, telkens weer. Gisteravond eerst zeventig minuten de spot gedreven met al wie het goed meent met ze.

Bolat kende lange tijd een rustig avondje. Carcela probeerde veel, Marin was goed, maar zij predikten in de woestijn. Mpoku gaf niet thuis, Emond was Emond.

Sclessin leefde in onmin met zijn eigen spelers. Veel fluitjes en boegeroep. Een onrustwekkende broeihaard van ontgoocheling.

Antwerp, daarentegen, was klaar voor de strijd.

Voetbal wordt evengoed tussen de oren gespeeld. En hoewel Laszlo Bölöni geen vernieuwer is van de sport, kan hij als de beste in de hoofden van spelers kruipen.

Als de oorlog uitbreekt, staan zijn soldaten paraat.

Antwerp heeft voorts een stevige as – het basisprincipe van elke goede ploeg. Een goede keeper (Bolat), een goed centraal duo (Van Damme & Arslanagic), een goede spelmaker (Refaelov), en een zeer goede spits (Mbokani). Daar kun je een eind mee komen.

De bezoekers ontsnapten toen Marin, na een één-twee met Mpoku, al in de vierde minuut op de paal trapte, maar gaandeweg kneedden zij de partij naar hun goesting. Duelkracht, een hoge intensiteit, irritatie opwekken bij de tegenstander (tijd winnen, blessures veinzen…), en een scheut kwaliteit. Het zijn vagebonden, maar vagebonden met flair en persoonlijkheid.

Puntertje Mbokani

Eéntje stak voor de rust boven alles en iedereen uit. Dieumerci Mbokani. In de herfst van zijn carrière, de oude knoken die versleten zijn, maar in België is Mbokani – als ie in zijn dagje is – nog steeds een referentie.

Het voetje dat hij uitstak voor de 0-1 was geniaal in al zijn eenvoud. Mbokani’s eerste helft was om U tegen te zeggen.

Antwerp zou op deze manier zeventig minuten controle hebben over tegenstander en scorebord.

Standard heeft om te beginnen niét die goede spits. Dan heb je al een groot probleem. Zo rust alle verantwoordelijkheid op de artiesten Mpoku, Carcela en Djenepo. Het succes van de Rouches is broos. Zo’n inhaalrace als deze tegen Antwerp flikken ze geen drie keer in de play-offs. Standard kan enkel kampioen worden in een ideale wereld.

De inbreng van Djenepo had Standard na de rust wel wat meer schwung gegeven, zonder dat je de indruk kreeg dat de Antwerpse vesting aan het begeven was.

De Rouches hadden iéts nodig om orde te brengen in de chaos. Een ingeving, een actie, wát dan ook. Want zo speelde Antwerp in een zetel de tijd uit.

Dat momentje kwam van Razvan Marin, sinds deze week Ajacied – daar kun je mee buiten komen, dezer dagen. Héle leuke infiltratie op rechts, goeie cross, en Djenepo scoorde van achter het steunbeen (1-1).

Djenepo bleef een gesel voor de Antwerpse defensie. Hij spotte met Opare en Arslanagic, en was tien minuten voor het einde de architect van de 2-1. Djenepo was na de rust ‘un extraterrestre’.

Wie Michel Preud’homme graag heeft, schrijft ‘Fantastische wissel van Preud’homme, hij won de wedstrijd voor Standard.’ Wie Michel Preud’homme niet graag heeft, schrijft ‘Waarom speelde Preud’homme niet van bij de start met Djenepo?’

Fantastische wissel, dus, van Preud’homme. Bovendien had hij de immense gok genomen om Pedro Luis Cavanda aan de aftrap te brengen. Cavanda speelt nochtans een lamentabel seizoen. Het was Cavanda die de assist van Djenepo dankbaar in ontvangst nam en de winnende treffer voorbij Bolat duwde.

Sclessin was niet meer te houden. Ze hebben daar iets nieuws, nu – bij elk doelpunt gooien de fans hun bekertje bier in de lucht. Onze laptop en onze kleren gedoopt. We hebben het ervoor over. Ici c’est Sclessin.

Eerste hoofdstuk?

In een dol slot wist Antwerp niet wat hen overkwam. Laifis, afgelopen maandag nog met de Belgische voetbalpers op hetzelfde lijnvliegtuig uit Cyprus – inclusief tussenvlucht in München – devieerde een voorzet van uitblinker Marin in doel (3-1).

We hadden te doen met Dieumerci Mbokani. Verzwolgen op Sclessin.

Schreef Moussa Djenepo op de laatste vrijdag van maart het eerste hoofdstuk van een onwaarschijnlijk geacht verhaal…?

 

hln – digikrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s