Het eindrapport van Standard: Preud’homme heeft werk aan de winkel


Het eindrapport van Standard: Preud'homme heeft werk aan de winkel

 

Play-Off 1 is gespeeld en dat betekent dat het voor VoetbalPrimeur.be de tijd is om de topclubs onder de loep te nemen. Dit is ons eindrapport van nummer drie Standard.

Transfers
Standard wist tijdens de zomer voor circa 18 miljoen te verkopen en dus was er ruimte om te investeren. Het deed de Rouches besluiten om huurlingen Mehdi Carcela, Luis Pedro Cavanda en Konstantinos Laifis definitief te kopen. Kosten: 6,5 miljoen. Verder werden er met Samuel Bastien (3 miljoen), Obbi Oulare (huur), Senna Miangue (huur) en Zinho Vanheusden (huur) grote Belgische beloftes aan de selectie toegevoegd. Daarnaast liet Standard de kans niet schieten om Maxime Lestienne en oude bekende Orlando Sa transfervrij binnen te hengelen.

Helaas leverden de gespendeerde miljoenen niet het gewenste resultaat op. Daarvoor bleven te veel nieuwkomers achter bij de verwachtingen. In de winter kwam voormalige tienersensatie Alen Halilovic (ex-Barcelona) over op huurbasis van AC Milan. Daar bleef het halverwege het seizoen bij. Halilovic gaf de ploeg iets meer aanvallende opties, maar ook de Kroaat wist het verschil niet te maken. Het kwam dan ook niet als een verrassing dat de samenwerking met hoofd scouting Olivier Renard is stopgezet.

Doelstelling
Ondanks een tweede plaats moest trainer Ricardo Sa Pinto plaatsmaken voor de legend Michel Preud’homme. Als je een succescoach als Preud’homme opnieuw aanstelt is de missie glashelder: eerste worden. Om Preud’homme te faciliteren kreeg hij de aankopen die hij wilde. De kampioenenmaker wist echter niet het maximale uit de groep te halen. Standard schipperde vanaf december tussen plaats drie en vier. Op het moment dat Standard zich in Play-Off 1 kon opwerpen als titelkandidaat gaf de ploeg niet thuis. Uiteindelijk mogen de Luikenaars nog van geluk spreken dat ze toch als derde zijn geëindigd.

Hoogtepunt
Het hoogtepunt van het seizoen kwam in de Europa League. Ajax was een maat te groot in de derde voorronde van de Champions League. Gelukkig was er het vangnet van de Europa League, waar de Luikenaars automatisch instroomden in de groepfase. Standard zorgde voor een stunt door op de voorlaatste speeldag vijfvoudig winnaar Sevilla met 1-0 te huiswaarts te sturen. Moussa Djenepo deed Sclessin kolken. Sevilla was op dat moment leider in de Primera Division, dus dit was een prestatie die ook niet in Europa onopgemerkt bleef.

Dieptepunt
Dit was het seizoen dat zowel Club Brugge, Anderlecht en Standard zich in de zesde ronde van beker blameerden. Standard leed op 26 september voor een eigen publiek een schandalige 1-2 nederlaag tegen de amateurs van FC Knokke.

Grootste top
De Luikse speler van het Jaar is met voorsprong Razvan Marin. De Roemeen nam de ploeg vaak op sleeptouw en kan met tien goals – waarvan 5 in Play-Off 1 – en 9 assists goede cijfers voorleggen. Met zijn technische vaardigheden en werklust viel hij in de smaak van Ajax. De Nederlands kampioen en Champions League-sensatie kon Standard overtuigen met een bod van 12 miljoen euro. Marin kreeg daarmee de transfer die hij verdiende.

Grootste dissonant
Een speler voor acht miljoen verkopen en amper zes maanden later gratis terug in de armen sluiten. Het lukte Standard met Orlando Sa, die ondanks een lucratief contract niet gelukkig was in China. Helaas voor beide partijen liep de hernieuwde samenwerking uit op een flop. De Portugees was geen schim van de oude Sa en besloot het seizoen met amper twee treffers.

Eervolle vermelding
Het seizoen bracht wel de doorbraak van Moussa Djenepo. Het is de vraag of Standard de pijlsnelle aanvaller kan behouden. Het bestuur zou al een bod van 12 miljoen euro hebben afgewezen, maar in de zomer zullen ongetwijfeld meerdere ploegen zich voor de Malinees melden.

Spelersbeoordelingen

Geen beoordeling: Balikwisha, Bodart, Carlinhos, Cop, Gillet, Goreux, Luchkevych, Miangiu, Oulare, Raskin, Sangere, Selahi.

Note: spelers moeten minstens 10 matchen hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Conclusie
Preud’homme zal zijn groots aangekondigde terugkeer anders voor hebben gesteld. Na zijn sabbatical begon hij met veel vertrouwen aan een nieuw hoofdstuk bij zijn grote liefde, maar kon oude tijden nog niet doen herleven. Preud’homme zal meermaals het gevoel hebben gehad dat de spelers hem in de steek lieten. Een veeleisende oefenmeester als MPH zal hierdoor de lat nog hoger leggen. Verwacht dus ook de nodige wijzigingen in de selectie. Als hij zijn team verder kan smeden, moet er volgend seizoen gewoon weer rekening met Standard worden gehouden.

VOETBALPRIMEUR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s