“Defensieve fouten, pech en het veld”


PREUD’HOMME NIET ONGERUST NA EERSTE NEDERLAAG

Carcela wil er met de bal vandoor. Asamoah denkt daar anders over. BELGA

Carcela wil er met de bal vandoor. Asamoah denkt daar anders over. BELGA
Nederlaag nummer één voor Standard. Kan gebeuren op Stayen, zeker? Te slap voor de rust, niet efficiënt genoeg erna. Michel Preud’homme: “Ik zie dit niet als een ‘coup de frein’.”

Marc Brys krijgt het eerste woord in deze nabeschouwing: “Het was heroïsch, we waren één met het publiek.”

De STVV-coach was uiteraard tevreden. “We speelden met durf en lef.”

Voor de rust dan toch. En pas na het openingskwartier. Tot dan had Standard het boeltje op Stayen rustig onder controle. Gevaarlijk waren ze sporadisch – Carcela trapte over, Lestienne mikte op de vuisten van Schmidt. Het leek een rustige namiddag in Haspengouw te worden.

Alles veranderde echter op het halfuur. Bastien verloor een duel op het middenveld, Alexandre De Bruyn liep het halve veld over en schoot de bal voorbij Bodart. Knappe goal. Maar er werd hem ook niets in de weg gelegd. Niet door Bastien, niet door Vojvoda, niet door Dussenne. Easy peasy. Defensief geklungel.

Afgestraft

Het werd zelfs nog erger voor Standard. Tien minuten voor de rust verloor Cimirot de bal, Masoudi speelde door de benen van Kosanovic – die moest de geblesseerde Laifis op het laatste moment vervangen en was er door transferperikelen niet bij met zijn gedachten – en trapte overhoeks binnen. Lekker!

Slik, 2-0. “Mijn analyse is simpel”, zuchtte Michel Preud’homme. “Op sommige momenten hebben we verdedigende fouten gemaakt, Sint-Truiden strafte ze direct en perfect af. En alleen de goals tellen in het voetbal.”

Bij Gojko Cimirot klonk het zo: “We gaven die doelpunten te gemakkelijk weg.”

Daar is geen speld tussen te krijgen. Standard acteerde niet goed de eerste vijftig minuten. Emond was het gevaarlijkst, hij devieerde op de lat.

Wachten op Vanheusden

In het begin van de tweede helft bracht Bodart redding toen Boli alleen voor hem opdook, wat later draaide de Franse spits van STVV Dussenne helemaal tuureluurs in de zestienmeter. Noë draaide rond én rond én rond. Het blijft wachten op Zinho Vanheusden voor die defensieve stabiliteit.

Enfin, nadien verhoogde Standard wel het tempo, hoor. Schmidt redde op een schot van Lestienne, Mpoku zette een strafschop om – de VAR greep in toen Emond op de hand van Janssens kopte.

Het resterende halfuur: powerplay van de Rouches. Kansen bij de vleet. Voor Carcela, voor Cop, voor Emond. De spits kopte op de paal, het schot van Lestienne spatte uiteen op de lat, Schmidt lag te vaak in de weg – goede match gekeept.

Het zat met andere woorden ook niet mee voor Standard. “We misten precisie”, aldus Preud’homme. “We creëerden heel veel kansen. Maar we hadden een dosis pech en we moesten beter doen in enkele fases. Ik ben teleurgesteld in het resultaat. Als je aan twee kanten fouten maakt die je normaal niet maakt… Ligt dat aan de kwaliteit van mijn ploeg? Neen. Ik vind dat we minimum één goal meer verdienden te maken. Ach, je mag niet vergeten dat we ook op een veld speelden dat we totaal niet gewend zijn. De bal rolt op een andere manier, botst op een andere manier. We hadden daar problemen mee, hadden soms die controle te veel nodig. We konden de juiste snelheid niet brengen in ons spel. Misschien moesten we ons beter aanpassen, ja.”

Kwaad was Preud’homme trouwens niet. Ook niet over die eerste vijftig minuten. “De mentaliteit van mijn spelers was goed. Ze hebben hard gewerkt op het veld. Ik zie dit niet als een ‘coup de frein’. (fijntjes) Ik lees dat jullie tevreden zijn over het spelpeil van sommige ploegen. Wel, dan moeten jullie dat zeker zijn van het spelpeil van dit Standard. Ik maak me dan ook geen zorgen. Dit is niet het moment om de dingen in vraag te stellen.”

 

hln – digikrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s