Zijn beste start ooit


LESTIENNE ZIT AL AAN VIJF GOALS NA ZEVEN SPEELDAGEN

Lestienne is weer helemaal de oude, dus moeten Faes, Milovic en Neto met z'n drieën hem een halt toeroepen. BELGA

Lestienne is weer helemaal de oude, dus moeten Faes, Milovic en Neto met z’n drieën hem een halt toeroepen. BELGA
“Hij zit weer op zijn beste niveau”, dixit Michel Preud’homme. Maxime Lestienne (27) is dé man van het seizoensbegin bij de Rouches – opnieuw twee keer gescoord tegen KV Oostende.

“We hebben hem gemist op het veld van Anderlecht.”

Michel Preud’homme lachte eens guitig toen hij het had over Maxime Lestienne.

De flankaanvaller toonde zich op het veld van KV Oostende opnieuw belangrijk voor Standard de Liège met twee goals. Twee beauties trouwens. De eerste goed geanticipeerd en knap afgewerkt, de tweede beheerst in de bovenhoek getrapt. Nummers vier en vijf van het seizoen.

Nooit eerder begon Lestienne zó goed. Zelfs niet in zijn meest productieve jaren bij Club Brugge. In 2012-2013 scoorde hij er in totaal zeventien, maar zat hij na zeven speeldagen aan nul goals. Een jaar later had hij er twee na zeven speeldagen en eindigde hij het seizoen met elf doelpunten. Dat belooft.

Teamspeler

Max zit met andere woorden in een uitstekende flow. Zijn schorsing op de vorige speeldag had geen invloed op zijn vormpeil. “Ik ben blij”, grijnsde hij aan de kust. “Maar de overwinning voor de ploeg blijft het belangrijkste.”

Soit, de oude Lestienne lijkt echt helemaal terug. Goede balcontroles, rake schoten en lopen – veel lopen. Een teamspeler.

Het is die werkethiek die Preud’homme graag ziet. “Hij is een speler die constant in beweging is. Hij is moeilijk te dekken. De ene keer gaat hij diep, dan haakt hij weer af om vervolgens opnieuw diep te gaan. (denkt na) Na een jaar zit hij weer op zijn beste niveau.”

Zijn eerste seizoen bij Standard was er inderdaad eentje om snel te vergeten. De scherpte ontbrak toen bij Lestienne. Soms al eens een opflakkering, meer niet. “Goh, ik voel me nu inderdaad beter”, zegt hij. “Vorig jaar miste ik de voorbereiding, geraakte ik geblesseerd. Ik miste ritme. Nu was mijn voorbereiding wél goed. Et voilà. Welke rol de coach gespeeld heeft in mijn evolutie? Hij kent mij heel goed, heeft me veel geholpen. Hij weet hoe hij met mij moet praten en hoe hij me à l’aise kan brengen.”

Preud’homme: “Terugkomen na zo’n periode is niet gemakkelijk, maar Max heeft momenteel vertrouwen. We weten allemaal dat hij een goede speler is – hij is belangrijk voor Standard. Zijn vervanging? (lacht) Het is niets ergs. Bij hem krijg je vaak al na een kwartier de indruk dat hij dood zit. Iets later sprint hij dan vijf keer op en af. Dus ja…”

Standard stort even in

Geen zorgen om Lestienne. Wel iet of wat zorgwekkend is hoe Standard compleet instortte toen Oostende op het half uur gelijkmaakte. De Rouches grossierden plots in dom balverlies. De lichten gingen zowat overal uit – stroompanne in de hoofden.

Ei zo na kwam de kustploeg op voorsprong, Bodart to the rescue. “We panikeerden”, aldus Lestienne. “Misschien was het een gebrek aan concentratie. Aan de rust hebben we het een en ander bijgestuurd.”

Ook MPH zag Standard ineenzakken. “Er sloop twijfel in de groep. Hoe ik dat kan verklaren? We kregen een tik bij de gelijkmaker. Gelukkig duurt een wedstrijd negentig minuten.”

De Luikse coach mag tevreden zijn met de reactie van zijn ploeg aan de kust. De Rouches waren in de tweede helft dominant en efficiënt. Naast de 1-3 van Lestienne scoorden ook Bastien en Cimirot vanop afstand.

Het surplus aan individueel talent heeft het gehaald. “We hebben dit seizoen nog gedomineerd op verplaatsing, maar vandaag hadden we ook impact in de zone van de waarheid”, besluit Preud’homme. “Ach, als je de hele wedstrijd ziet, is de overwinning gewoon verdiend.”

En zo begint Standard met 15 op 21 aan het seizoen. Met Lestienne (5 goals) als exponent. “Het doet me toch plezier dat ik opnieuw beslissend ben.”

hln – digikrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s