Onze Standard-watcher ziet Rouches winnen op discipline… en met wat geluk: “Daar is niks mis mee, hoor”


Mpoku blij met de 2-0.
Photo News Mpoku blij met de 2-0.
Het zijn de drie punten die tellen. De manier waarop – who cares? Standard klopte Guimaraes en kan daar niet anders dan blij mee zijn.

Een halfvol Sclessin bij de aftrap, dat was al lang geleden – het aanvangsuur (18u55) speelde wellicht een rol. Zo’n slechte eerste helft in Luik, dat was óók al lang geleden. Standard voetbalde vijfenveertig minuten te traag, te inspiratieloos. Vitória Sport Clube uit Guimaraes had weinig moeite om overeind te blijven.

Na een lange studieronde probeerde Limbombe het eens in één tijd. Zijn poging ging naast. Dat was in minuut negen. Pas een kwartier later kon de thuisploeg nog eens gevaarlijk zijn. Limbombe mikte de vrije trap – na een discussie met Mpoku – over. Beide heren schudden mekaar nadien wel de hand, sans rancune.

Carcela krijgt bij zijn vervanging een bemoedigende tik van Preud’homme.
BELGA Carcela krijgt bij zijn vervanging een bemoedigende tik van Preud’homme.

De Rouches voetbalden met ontzag voor de tegenstander. Bang van de tegenaanval, daar had Preud’homme vooraf alleszins voor gewaarschuwd. Er was weinig tot geen druk naar voren. En in balbezit speelde de thuisploeg dan weer te slordig. Niet zuiver genoeg in de combinaties. Bovendien zat Carcela niet in de match, was Mpoku onzichtbaar en verslikte Limbombe zich al te vaak in de bal.

Kansen kreeg Standard niet meer. Steriel balbezit. Guimaraes dreigde twee keer in de eerste helft. Evangelista trapte eerst naast en kopte vlak voor de rust in de handen van Milinkovic-Savic – de Serviër kreeg ietwat verrassend de voorkeur op eerste doelman Bodart.

Milinkovic Savic in doel bij Standard.
Photo News Milinkovic Savic in doel bij Standard.

Een Franstalige collega sprak van een niveau “du jamais vu”. Broodje in de mond, cola in de hand. Zijn woorden waren niet positief bedoeld. L’espoir fait vivre.

Iedereen hoopte dus op beterschap in de tweede helft. Op meer snelheid, meer power, meer durf en meer animo. Weinig van dat in de beginfase. Het waren integendeel de bezoekers die de beste kansen kregen. Milinkovic-Savic pakte de poging van Poha en had daarna wat geluk toen hij in eerste instantie de bal loste. Hij was net op tijd recht om de rebound van Davidson te stoppen. Brrr, even schrikken voor de Rouches.

Nadien kabbelde de wedstrijd weer rustig verder. Standard was niet bij machte om Guimaraes in moeilijkheden te brengen. De voorsprong van de Rouches kwam dan ook uit de lucht gevallen. Vojvoda zette voor na een zeldzame vlotte combinatie, Florent Hanin werkte de bal ongelukkig in eigen doel. Een goal die deze wedstrijd typeert – lelijk.

Emond blij met het Portugese eigen doelpunt.
BELGA Emond blij met het Portugese eigen doelpunt.

Sclessin reageerde uitgelaten en opgelucht. Standard drukte door en was dicht bij de 2-0, Miguel Silva hield het schot van Bastien knap uit doel. Maar Guimaraes ging in het slotkwartier beter voetballen. Ze zetten meer druk, het moest ineens vooruit gaan. En de Portugezen kregen ook kansen. Duarte trapte een goede schietkans over in de scrimmage en Milinkovic-Savic moest alles uit de kast halen op een kopbal van Tapsoba – uitstekende save.

Paul-José Mpoku nam alle twijfel weg in blessuretijd. Koeltjes afgewerkt oog in oog met de doelman. Standard begint de nieuwe Europese campagne dus met een zuinige zege. Eentje op karakter, discipline en à la fin met wat geluk. Daar is niks mee, hoor.

Mpoku werkt binnen...
BELGA Mpoku werkt binnen…
... en juicht expressief.
Photo News … en juicht expressief.

hln

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s