“Op Sclessin is alles mogelijk”


KWALIFICATIEKANSEN GERED IN 94STE MINUUT

MET DANK AAN MAX | Na een knappe assist van Oulare twijfelt Lestienne niet. Hij trapt de 2-1 op het bord. BELGA

MET DANK AAN MAX | Na een knappe assist van Oulare twijfelt Lestienne niet. Hij trapt de 2-1 op het bord. BELGA
De magie van het Stade Maurice Dufrasne. Gouden wissels Oulare en Lestienne bezorgden Standard een delirium, de zege tegen Eintracht Frankfurt en de tweede plaats in de groep. “Hopelijk wordt de laatste wedstrijd tegen Arsenal beslissend”, grijnsde Michel Preud’homme.

De weg naar Sclessin was een calvarietocht in de vooravond. Regen – dan rijden de mensen ineens een pak trager – en files. Vervelend.

Het eerste half uur van Standard-Eintracht Frankfurt was evenzeer een calvarietocht. En al even vervelend.

Weinig dynamiek, weinig tempo. De processie van Echternach – drie stappen vooruit, twee achteruit. “Beide ploegen waren weinig actief”, vond ook Preud’homme.

Standard speelde in de eerste helft vooral gegroepeerd. Cimirot en Bastien als uitstekende buffers voor de defensie. Maar vooraan… Emond won geen duel tegen Hasebe, Carcela liet het afweten en Cop is Cop. Veel lopen en werken. In de zone van de waarheid liep er altijd wel iets mis.

Eintracht Frankfurt zette de Rouches goed en snel vast. En de Duitsers prikten af en toe tegen.

Het eerste gevaar van Standard kwam er pas tien minuten voor de rust. Cimirot trapte, Ronnow redde knap. Plots ging het snel. Eindelijk leven op Sclessin. Aan de overkant miste André Silva het onmisbare. Hij mocht een voorzet van Sow vrij inkoppen… Op de paal. De thuisploeg dreigde nog één keer voor de rust. En hoe! Cop kwam alleen voor doel. Maar de Kroaat puntte de bal net naast.

Haantjesgedrag

Nog meer animo in het begin van de tweede helft. Eerst door haantjesgedrag op het veld. Hinteregger versus Carcela. Beetje duwen en trekken. Soms heeft een wedstrijd dat extra pigment nodig. Het publiek schreeuwde Standard vooruit, het duel won aan intensiteit.

Emond kopte een hoekschop door tot aan de tweede paal, Vanheusden duwde binnen met het hoofd. MPH: “Op dat moment zetten we een stap naar de overwinning.” Het had zelfs nog mooier kunnen zijn. Emond ontsnapte aan de buitenspelval. Zijn schot ging echter voorlangs.

Maar, maar, maar…

Eintracht Frankfurt reageerde furieus op die achterstand. Het ritme werd verhoogd. Bodart stond pal op een poging van Kostic. Standard verloor de controle. Laifis maakte een fout op een gevaarlijke plaats, Kostic zette zich achter de bal en trapte onder de muur binnen. Zag je van mijlenver aankomen. “Ze deden ons pijn na de 1-0”, aldus Preud’homme. “Het was nochtans niet de bedoeling om terug te zakken – integendeel. Het was een moeilijke periode in de wedstrijd.”

Een paar minuten na de gelijkmaker legde Laifis Rode neer aan de rand van de zestienmeter. Gelukkig voor hem en voor Standard had scheidsrechter Jug niet gezien wie de fout maakte én is er geen VAR in de Europa League. Cimirot claimde de fout en kreeg geel – geen rood voor Laifis, dus. Comedy Capers, zag ook Obbi Oulare. “Ik heb heel hard gebeden dat Kostas er niet afmoest. Met videoref was het naar de vaantjes. ‘Cimi’ heeft zich opgeofferd, de rest heeft de ref proberen te beïnvloeden.” Met succes.

Het was een cruciale fase in de wedstrijd.

Wat volgde was een zenuwslag. Niet voor hartlijders.

Kostic kwam alleen voor Bodart na een vlijmscherpe counter – naast. Oef, zeg. Maar the best was yet to come voor Standard de Liège.

Helemaal in het slot kopte invaller Oulare door tot bij mede-invaller Lestienne, die trapte koel in het hoekje. Gouden wissels van Preud’homme. Sclessin daverde.

“We hadden met hen nog wat troeven zitten op de bank. Het zit goed in onze offensieve sector. Er zijn spelers die rust krijgen en dan het verschil kunnen maken. De jongens die starten, maken de tegenstanders moe, de invallers maken het af. Het is dit seizoen een beetje ons Leitmotiv. Dat doet plezier.”

De Rouches hebben door deze zege alles in eigen handen de komende twee wedstrijden – uit in Guimaraes en thuis tegen Arsenal.

Rien n’est impossible, quoi. De tweede plaats wenkt. Preud’homme besluit. “Ik hoop dat de laatste match tegen Arsenal nog beslissend is. Hier is alles mogelijk. Op Sclessin is er íets dat de spelers vooruit stuwt.”

Nerveuze bedoening

Wat volgde was een zenuwslag. Niet voor hartlijders.

Carcela kapte zich goed vrij, Hasebe lag in de weg. Lestienne kopte slapjes in de handen van Ronnow en Emond trapte voorlangs. Kostic deed in minuut negentig hetzelfde voor de bezoekers na een vlijmscherpe counter.

Maar the best was yet to come voor Standard de Liège.

Helemaal in het slot kopte Oulare door tot bij Lestienne, die trapte koel in het hoekje.

Sclessin daverde, iedereen recht op de banken. Michel Preud’homme en co gingen uit hun dak.

De Rouches hebben alles in eigen handen de komende twee wedstrijden – uit in Guimaraes en thuis tegen Arsenal.

Rien n’est impossible, quoi.

hln – digikrant – meer sport neem een abo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s