Luik recupereert terreinen van Standard.


5dd6c3179978e272f913002b
Marc Bechet,
Het doel is het “parking- halte” dossier in de buurt van de tram in Sclessin, te versnellen. Binnen een paar dagen zal de stad Luik, tenzij er een groot incident zich voordoet, een onroerend goed operatie uitvoeren die haar ten goede zou komen in twee belangrijke dossiers: de tram van Luik en de verhuis van de Internationale Beurs van Luik (FIL). De ene in Sclessin, de andere in Droixhe.
Inderdaad, deze maandag moet de realisatie van een erfpachtovereenkomst die in 1994 werd gepasseerd,tussen de Stad Luik en de NV Standard Luik, geregistreerd worden. Concreet gaat het om een terrein dat vlak vóór het stadion van Sclessin ligt, van maar liefst 21.153m2 aan de voet van de berg en die momenteel dienst doet als een grote parking.
De vraag is natuurlijk waarom? Het huurcontract liep tot 2021 en het terrein lijkt eerder nuttig voor de club. Maar de tram is er voorbij gegaan….. Er moet aan herinnerd worden dat de tram Sclessin zal verbinden met Coronmeuse en dat in het kader van dit project niet alleen sporen en tramlijnen moeten worden ontwikkeld.
“In feite moet dit terrein gebruikt worden om de “parking-halte” in Sclessin te realiseren”, legt Christine Defraigne, schepenen van de Luikse Stedenbouw, uit. “In het kader van het tramdossier was een vroege onteigening trouwens toegestaan om deze parking te bouwen”.
De transactie bestaat om de beëindiging van de huurovereenkomst toe te staan zodat de stad het onroerend goed opnieuw kan terugvorderen, zoals overeengekomen werd. “Zowel Standard als de Transport Operator van Wallonië hebben al hun akkoord gegeven”.
De OTW is inderdaad betrokken, zij moet van hare kant dit terrein recupereren, afgegeven door de stad. “De operatie bestaat in feite om de huurovereenkomst te beëindigen maar ook om vroegtijdig het bezit te verlenen voor de tram van Luik om zo snel mogelijk de “parking-halte” te realiseren. De parking zal worden gerealiseerd op 1/3 van het perceel (6.557m2) terwijl de rest nog steeds zal gebruikt worden als parking voor de club en dit is niet alles…
Dubbele uitwisseling
Door vervolgens het terrein aan de OTW te geven, is de stad Luik van plan om er een dubbele operatie uit te voeren, door ook verder te doen in het dossier van de verhuis van de FIL. “Over een paar weken zal er inderdaad een andere uitwisseling plaatsvinden tussen de OTW en de stad, betreffende de terreinen die gelegen zijn in Droixhe”, vervolgt de schepenen. In de tijd heeft de OTW de winkel Lidl onteigend, gelegen op het Geer plein in het kader van het tramdossier. Maar een deel van dit terrein is niet nodig terwijl de stad Luik het nodig heeft voor een deel van het nieuwe gebouw van de Luikse Expo, verduidelijkt de schepenen.
We hebben het begrepen, zodra de grond van Standard terug in handen ligt van de stad Luik, zal deze, mits akkoord van alle partijen, deze willen ruilen met de grond in Droixhe. En de twee dossiers “parking-halte” en Fil, samen laten vooruitgaan….
Om te voorkomen dat er één partij zou schade lijden, werd er al een schatting van het onroerend goed gemaakt. Bij de omwisseling zou de stad Luik een bedrag van 105.000 euros moeten recupereren.
dhnet
vertaling : brigitte blommaerts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s