“Wil eerste Afrikaanse T1 in Champions League worden”


T2 van Standard legt de lat hoog voor zichzelf

“Zolang Michel coach is van Standard wil ik graag zijn assistent blijven – hij is niet bang van iemand met persoonlijkheid.” Mbaye Leye (37) overschouwt zijn eerste maanden als assistent-trainer bij Standard. “Anarchie kan niet in een voetbalclub.”
Leye geeft aanwijzingen, met Preud'homme in zijn zog. "Ik probeer te luisteren naar de spelers. Ik ben de spons tussen hen en Michel."  Photo News

Leye geeft aanwijzingen, met Preud’homme in zijn zog. “Ik probeer te luisteren naar de spelers. Ik ben de spons tussen hen en Michel.”  Photo News

In het midden van het interview kijkt Leye strak voor zich uit. “Ik heb in mijn carrière nooit stappen overgeslagen. Niet als speler en nu ook niet als coach. Ik ben geduldig.” Dat is nodig in een club als Standard. Sterk gestart, slecht geëindigd in 2019. De eeuwige Luikse wispelturigheid. “En toch: ik kon niet beter dromen. Ik had nooit gedacht dat ik zo snel een kans zou krijgen bij een topclub. Michel en Bruno (Venanzi, red.) hadden meteen vertrouwen in mij. En ik krijg voldoende verantwoordelijkheid.”

Ik zie dat je je witte pet bij hebt. Is er een speciale reden dat je die altijd opzet?

(lacht) “Helemaal niet. Tijdens de zomer brandde de zon op mijn hoofd. Sindsdien zet ik die pet op. Ooit zal ik ze wel eens laten liggen.”

Hoe zijn jouw eerste maanden in Luik verlopen? Je was net gestopt als speler. Hoe zet je je dan boven een groep?

“Goh, ik stond de laatste drie jaar altijd dicht bij de technische staf in de ploegen waar ik speelde. Bij Dury in Zulte Waregem, Makelele in Eupen en bij Storck in Moeskroen – ik heb veel tijd in zijn bureau doorgebracht. Dit is een situatie die ik lang heb voorbereid, het komt er niet zomaar. Ik was ook analist op de Franstalige televisie (RTL-TVI, red.). Ik vond dat belangrijk. Zo kon ik tonen dat ik iets in mijn mars had. Ik kon wedstrijden ontleden en dingen verduidelijken.”

Heeft jouw analistenwerk Preud’homme overtuigd om jou te pakken als T2?

“Ik denk het niet. Michel kende mij al van toen ik speler was. Mijn visie gaat perfect samen met die van hem.”

Kan je jouw visie uitleggen?

“In de organisatie blijven, hoog pressing zetten bij de tegenstander op hún helft en altijd willen voetballen.”

Wat houdt jouw job concreet in?

“Die is vrij compleet. Ik analyseer wedstrijden, geef veldtrainingen. Ik wil ook de job van de coach wat verlichten. En ik probeer te luisteren naar de spelers, ik ben de spons tussen hen en Michel. Problemen probeer ik zelf op te lossen. Het is de bedoeling dat ik een verlengstuk ben van Michel in de kleedkamer.”

De dag van een trainer ziet er een pak anders uit dan die van een speler. Hoe verliep die overgang?

(lacht) “Het ontbreekt ons soms aan tijd, hé. Als speler arriveer je om 9 uur en vertrek je rond 14 uur, na het middageten, naar huis. Nu ben ik op de club vanaf 8 uur en vertrek ik soms pas om 18 uur. We willen met de technische staf het goede voorbeeld geven. Bovendien nemen we ons werk vaak mee naar huis. Het werk van een coach is echt fulltime.”

Mis je het voetballersbestaan niet? De goals, de adrenaline?

“Neen, niet echt. Ik heb altijd à fond geprofiteerd. En ik ben gestopt omdat ik het wilde, niet omdat het moest of omdat niemand me nog een contract wilde geven. Nochtans: ik kon nog zeker twee jaar voetballen, kon blijven bij Moeskroen. Maar een carrière moet je op het juiste moment stoppen.”

Beleef je de wedstrijden anders op de bank dan op het veld?

“Het is anders. Ik probeer kalm, sereen én geconcentreerd te blijven. Ik focus op de bal, de tactiek, de positionering van de spelers en ik probeer zaken mee te geven aan Michel. Een trainer heeft nood aan competente mensen die hem input bezorgen.”

Was je vergeten hoe veeleisend Preud’homme is?

“Neen. Michel is trouwens veranderd, hoor. Hij is een Preud’homme 2.0 als ik hem vergelijk met zijn periode bij AA Gent. Weet je wat ik aan hem bewonder? Dat hij mee is met de nieuwe generatie, hij evolueert als trainer. Veel trainers slagen er niet in om hun comfortzone te verlaten, Michel doet dat wel. Soms zegt hij: ‘Mbaye, non. Ze zijn zo, je moet dat niet willen veranderen.’ Hij is geduldiger dan de mensen denken.”

Nochtans lijkt hij ons nog zeer temperamentvol.

“Dagdagelijks is dat niet het geval. Hoe hij de ploeg leidt… Ik heb bij veel ploegen gespeeld waar de elf basisspelers de trainer ‘goed’ vonden, de bankzitters de coach ‘moyen’ vonden en alle anderen zeiden dat de coach ‘de la merde’ was. Bij Standard is dat niet zo. Ik zie dat alle spelers voor Michel willen sterven op het veld.”

Standard kreeg de laatste weken en maanden veel kritiek. Er waren de rode kaarten van Carcela en Mpoku, Preud’homme die hen verdedigde…

(onderbreekt) “Bepaalde dingen hebben me verbaasd. Elke keer Michel iets zegt of reageert, woedt er een discussie achteraf. Dat enerveert mij, ik vind dat niet correct. Neem nu zijn gele kaart tegen AA Gent. Hij zwaait met zijn armen en raakt de ref, maar het is de scheidsrechter die zich plots in de zone van onze bank begeeft. Dáarom raakt Michel hem. Dat was toch niet bewust?”

Misschien maakt hij het de anderen gemakkelijk om kritiek te geven?

“In België word je niet bekritiseerd als je niets wint. Kijk naar zijn palmares als speler en als trainer. Zijn persoonlijkheid op de bank zal niet veranderen. Stel je voor dat de spelers een Preud’homme zien die op de bank blijft zitten, niet beweegt en geen beleving toont. Ik denk dat ze dan in slaap vallen op het veld. Iedereen heeft die dynamiek nodig. De groep, het stadion.”

Hoelang wil jij nog T2 blijven, Mbaye?

“Zolang Michel coach is van Standard wil ik graag zijn assistent blijven. Ik vind het belangrijk om dezelfde spelfilosofie en hetzelfde temperament te delen met de hoofdtrainer. Hier is dat het geval. Ik weet wat ik kan verwachten van Michel. De rest van mijn toekomst zal ik stap per stap bekijken.”

Kan je ons zeggen wat hij jou al heeft bijgeleerd?

“Hij valt niet in herhaling, is heel flexibel en hij staat open voor een andere mening. Michel is niet bang van iemand met persoonlijkheid, gaat de discussies niet uit de weg. Ook al is hij uiteindelijk de ‘boss’. Bovendien volgt hij elke regel die hij oplegt zelf minutieus. Dat is belangrijk als trainer.”

Regels bij Standard? Dat lijkt ons straf.

“Anarchie in een voetbalclub kan niet. Ik kan me niet inbeelden dat ik ergens zit waar de spelers mogen doen wat ze willen.”

Vertel eens. Waarom zal Mbaye Leye een goede trainer worden?

“Ik weet niet of dat het geval zal zijn. Het is alleszins een enorme uitdaging. Ik wil de eerste Afrikaanse trainer zijn die een club traint in de Champions League. Om te bewijzen dat iedereen het kan. Black, rouge, jaune… Alles heeft met competenties te maken. En waarom zou dat niet lukken met Standard? Hier zit het potentieel om op termijn opnieuw Champions League te spelen. Wat Club Brugge nu doet, is magnifique, hopelijk kunnen wij dat op een dag ook.”

Je wil op termijn dus T1 worden. Die druk is wel een pak groter dan voor een assistent.

“Ik vind dat logisch. Jouw toekomst hangt af van de prestaties van de ploeg en spelers. De druk is hoger, de kritiek groter. Maar ik ben daar mentaal en psychologisch wel op voorbereid. Ik heb als speler ook moeilijke momenten gehad. Dat heeft me niet verhinderd om de carrière te maken die ik gemaakt heb.”

Wie zijn jouw voorbeelden als coach?

“Dat is moeilijk om te zeggen. Natuurlijk heb je Michel – ik noteerde zijn trainingen bij AA Gent destijds al in een boekje. Maar de pressing van Atlético Madrid en Simeone, de intensiteit van Liverpool en Klopp, het balbezit van Manchester City en Guardiola…”

Een goede mix. Iets anders. Toen je voor Standard tekende, had je ook gesprekken met Club Brugge. Heb je geen spijt dat je naar Luik kwam? Club is intussen een machine geworden.

“Neen, hoor. Ik koos voor een persoon en een club die ik kende. Het voorstel van Vincent (Mannaert, red.) was goed, ik kon er ook veel bijleren. Weet je: ik heb veel respect voor Club Brugge. Als we niet oppassen, worden ze het Bayern of Juventus van België.”

Met een oude T2 van Preud’homme als trainer…

(grijnst) “Klopt.”

Straks gaan jullie op bezoek bij KV Mechelen. Wat moet er in Luik veranderen na de winterstop?

“Niet veel. We moeten wel dingen verbeteren. Efficiënter worden, meer ‘tueur’ worden in de zestienmeter.”

In voetbal scoor je inderdaad maar beter. Hoe kijk jij als ex-spits naar het scoringsprobleem bij Standard?

“Het zit in de hoofden. We hebben de technische kwaliteiten, maar… Kijk: ik ben er zeker van dat eens onze aanvallers beginnen te scoren, ze dat zullen blijven doen.”

En anders kunnen jullie altijd Mbaye Leye in de spits zetten.

(lacht luid)

 

hln – digikrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s