KANTOREN SCLESSIN EN HUIS VENANZI DOORZOCHT


Het stormt bij Standard

De auto's van de speurders op Sclessin. Ze namen dossiers, harde schijven en smartphones mee. Photo News

De auto’s van de speurders op Sclessin. Ze namen dossiers, harde schijven en smartphones mee. Photo News
Het was gisteren nog eens ouderwets onrustig in Luik. Speurders doorzochten de kantoren op Sclessin én het huis van voorzitter Bruno Venanzi (49). Het parket onderzoekt onregelmatigheden in transfers gedaan door makelaar Christophe Henrotay. Het was ongetwijfeld schrikken voor Venanzi en zijn vrouw.
Bruno Venanzi (49). BELGA

Bruno Venanzi (49). BELGA

Iets voor zeven gisterochtend belden speurders aan om zijn woning te doorzoeken in het kader van het fraudeonderzoek naar voetbalmakelaar Christophe Henrotay. Die werd vorig jaar gearresteerd en in verdenking gesteld voor witwaspraktijken, private corruptie en valsheid in geschrifte. Henrotay – makelaar van onder meer Rode Duivels Thibaut Courtois en Yannick Carrasco – mocht de cel verlaten na het betalen van een borgsom van 250.000 euro. Het is voorlopig nog wachten op zijn uitlevering.

Na eerdere huiszoekingen bij Anderlecht en hun ex-bestuurder Herman Van Holsbeeck, komt nu dus ook de samenwerking tussen Henrotay en Standard in het vizier van het gerecht.

Venanzi was destijds goed bevriend met de makelaar. Tussen 2015 – toen de vroegere sterke man van Lampiris voorzitter werd van de Rouches – en 2017 verliepen veel transfers via hem. Zo ook die van Christian Luyindama, Sambou Yatabaré en Collins Fai – de drie dossiers die gisteren werden meegenomen door de speurders. Het zou daarbij gaan om commissies die Henrotay ontvangen heeft. Het gerecht onderzoekt of er bij de bewuste transfers zogenaamde ‘retrocommissies’ – waarbij een deel van de makelaarscommissie terugvloeit naar bijvoorbeeld een clubmanager – zijn betaald aan betrokkenen.

Vriendschap bekoeld

De relatie tussen beide heren liep in 2017 spaak na het ontslag van Daniël Van Buyten, een mannetje van Henrotay, als sportief raadgever op Sclessin. De vriendschap bekoelde, ze zouden niet langer met mekaar praten en de makelaar deed amper nog zaken met de Rouches. Boze meneren.

Al is er nog de transfer van John Nekadio (18) vorige week, waar Henrotay wél een rol in zou gespeeld hebben. De Congolese verdediger kwam over van FC Trinité en is de broer van… Christian Luyindama. De wereld is klein.

Iets na negen uur gisterochtend vielen de speurders met veel machtsvertoon binnen in de kantoren op Sclessin. Een achttal auto’s reden de parking op, niemand anders mocht de kantoren betreden. In het zog van de speurders: Bruno Venanzi, die meteen zijn volledige medewerking verleende.

Dossiers, harde schijven én smartphones werden meegenomen voor analyse. Het gerecht zal nu verder onderzoeken of hun vermoedens kloppen. Of er effectief onregelmatigheden zijn gebeurd in de transfers die Henrotay voor Standard regelde. Ze stellen zich alleszins een pak vragen. Het is wachten op antwoorden. Rond elf uur verlieten de speurders uiteindelijk het stadion.

Bij de Rouches bleven ze vooral rustig. Zij bevestigden in een sec communiqué dat er effectief huiszoekingen zijn gebeurd. “Door onze nauwe samenwerking met de gerechtelijke autoriteiten willen Standard de Liège en zijn voorzitter justitie zo goed mogelijk helpen met de voortgang van het onderzoek en de club hoopt dat er zeer snel duidelijkheid zal zijn.”

Ook Dimitri de Béco, advocaat van Henrotay reageerde kort. “Hij weet niet waarvan meneer Venanzi beschuldigd wordt, maar hij bevestigt dat hij niet betrokken is geweest bij enige vorm van fraude, ook niet met meneer Venanzi.”

Voorlopig is er ook niemand van de club in verdenking gesteld of van zijn vrijheid beroofd. Standard: “We zijn sereen omdat er niemand iets ten laste gelegd wordt in het kader van dit onderzoek. Er kan voorts geen verdere informatie gegeven worden door het geheim van het onderzoek.”

Of ze helemaal gerust mogen zijn in Luik is een andere zaak. Het onderzoek wordt namelijk gevoerd door Brusselaar Michel Claise (64). Bijnaam: de sheriff. Iemand die fraudeurs ontmaskert en opsluit. Zonder medelijden.

Claise is een idealist die een hekel heeft aan alles wat met fraude, witwaspraktijken en corruptie te maken heeft.

Vorig jaar legde Claise bijvoorbeeld ook beslag op de rekeningen van Moeskroen. Toen zou via buitenlandse maatschappijen geprobeerd zijn om te verbergen dat de club onder leiding stond van voetbalmakelaar Pini Zahavi. Er werd Moeskroen bovendien ten laste gelegd dat er gefraudeerd zou zijn met het indienen van valse documenten bij het BAS en dat de club illegaal gefinancierd werd door offshorebedrijven.

Claise zal er met andere woorden alles aan doen om eventuele onregelmatigheden aan het licht te brengen. Een andere bijnaam van hem: de pitbull. Veelzeggend. Hij laat zijn prooi niet los.

STVV en Edmilson

Het is alleszins opnieuw negatieve publiciteit voor Standard. Dinsdagavond geraakte al bekend dat Sint-Truiden klacht heeft ingediend tegen de Luikse club omdat ze STVV via een schimmige constructie zouden hebben opgelicht in de transfer van Junior Edmilson naar Al-Duhail. Een klacht die behandeld wordt door het parket van Limburg (én die voor alle duidelijkheid niets te maken heeft met de zaak-Henrotay), maar waar ze – dixit de Rouches – “nog niets van gehoord hebben” op Sclessin.

Morgen speelt Standard op het veld van Kortrijk. De voorbereiding is de afgelopen dagen toch enigszins verstoord

hln – digikrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s