De zomer van Standard: 5 transfervragen voor Grosjean & MPH


Foto: De zomer van Standard: 5 transfervragen voor Grosjean & MPH
Foto: © PhotoNews

Het coronavirus legt de Jupiler Pro League nog minstens een paar weken lam. Nadien is het nog maar de vraag of er überhaupt weer gevoetbald wordt, en dus richten wij onze blik tijdens deze break voorzichtig al eens op komend seizoen. Standard leek dankzij de inspanningen van vorige zomer even op een echte titelkandidaat, maar intussen is al lang duidelijk dat Alexandre Grosjean toch weer aan de bak zal moeten. Wij nemen alvast een kijkje naar de vijf heetste hangijzers voor de Luikse CEO.

1. NIEUWE NUMMER TWEE?

De woordspeling had nog beter gewerkt met ‘nummer één’, maar die status werd intussen geclaimd door Arnaud Bodart. Het 22-jarig jeugdproduct van de Rouches vertoeft al een tijdje bij de A-kern en leek ook dit seizoen nog niet op minuten te moeten rekenen, tot nieuwkomer Vanja Milinkovic-Savic al snel door de mand viel. Hoewel hij aanvankelijk nog een noodoplossing leek, verbaasde Bodart vervolgens vriend en vijand door week na week ijzersterke prestaties neer te zetten. Met al een contractverlenging tot gevolg.

Standard wil dus door met de naar moderne normen nochtans kleine doelman, maar voor zijn doublure is het straks einde verhaal. Aan de huur van Milinkovic-Savic wordt immers vast geen vervolg gebreid, wat maakt dat Jean-Franços Gillet (40) en Timothy Galjé (18) de enige alternatieven worden. Twee extremen, en dus mag er wel nog iets bij. De Luikenaars moeten dan ook op zoek naar een nieuwe nummer twee, dit keer allicht bij voorkeur een Belg. Sébastien Bruzzese of Laurent Henkinet bijvoorbeeld, beiden transfervrij?

2. SPIJT VAN SPITSEN?

Het zomers transferoffensief op Sclessin telde maar liefst vier aanwinsten in de punt. Felipe Avenatti en Denis Dragus waren nieuwkomers, Obbi Oulare werd definitief vastgelegd en Duje Cop keerde terug van een uitleenbeurt. Ook Orlando Sa loopt nog steeds ergens rond, en toch was het Renaud Emond die tot zijn vertrek naar Nantes voorin de lakens uitdeelde. Dat de Rouches hem lieten gaan werd her en der dan ook op onbegrip onthaald, al zal Michel Preud’homme er nu ook weer niet zo hard om gemaald hebben.

De coach van de Rouches gelooft per slot van rekening nog altijd steevast in Oulare, die bijwijlen ook weer vlagen van zijn immens talent liet zien. Toch lijkt de volgende blessure helaas nooit ver weg voor de sterke targetman, terwijl zijn vervangers nog geen indruk konden maken. Standard staat daarom voor een lastige keuze. Zeker in het geval van Avenatti en Dragus is het nu nog wat te vroeg om hen al af te schrijven, maar als er iets met Oulare gebeurt zakt het niveau aanzienlijk. Misschien toch op zoek naar nóg een extra spits?

3. DOUBLURE VOOR BASTIEN?

Nog veel belangrijker is de onmisbare tandem Gojko Cimirot–Samuel Bastien in de as van het veld. En dan vooral die laatste, zonder wie de troepen van Preud’homme in drie pogingen dit seizoen telkens onderuit gingen. Grosjean tipte de 23-jarige middenvelder dan ook al als de volgende Rode Duivel op Sclessin, waar bondscoach Roberto Martinez hem naar verluidt al in de gaten houdt. Net zoals een heleboel buitenlandse scouts overigens, al ziet het er niet meteen naar uit dat Bastien komende zomer reeds op vertrekken staat.

Mocht er een topaanbieding binnenkomen weet je het natuurlijk maar nooit, maar nog een jaartje langer in Luik lijkt zeker niet uit den boze. Toch maakt Standard best al werk van zijn opvolger, die dan eerst nog even als zijn doublure kan dienen. In de winter werd al een eerste ijdele poging ondernomen in de vorm van Eden Shamir, en met Nicolas Raskin, Joachim Carcela en de geblesseerde Merveille Bokadi zit er ook nog wat talent in de wachtkamer. Een bijkomende optie voor MPH blijft echter lang geen overbodige luxe.

4. WISSEL VAN DE WACHT?

Ook achterin zijn de wissels voor de titularissen schaars en mag er dus wat bij in de breedte, maar in het offensieve compartiment heeft de coach keuze genoeg. Niet alleen in de spits, maar tevens een rijtje lager. Opnieuw geldt evenwel dat slechts weinigen ook effectief in staat zijn om het verschil te maken. Wat de zomeraankopen betreft was Selim Amallah wel een voltreffer, Aleksandar Boljevic al wat minder. Anthony Limbombe zit zelfs al terug in Nantes, net zoals aanvoerder Paul-José Mpoku in januari het ruime sop koos.

Maxime Lestienne viel dan weer stil na zijn snelle start, terwijl Mehdi Carcela tot slot zijn wisselvallige zelve was. Net zoals Mpoku leek hij eerder al te beschikken, maar de chouchou van Sclessin tekent nog steeds present. De vraag is voor hoelang nog, want zijn laatste contractjaar wordt straks ingezet. Misschien moet Standard dus vooral op zoek naar een nieuwe dirigent om voor impulsen te zorgen, een last die Amallah nu nog niet alleen zou moeten dragen. Een type-Moussa Djenepo is trouwens eveneens meer dan welkom.

5. NOG DASH OP MPH?

Eindigen doen we bij de man die de touwtjes in handen heeft. Niet Grosjean, maar wel Preud’homme zelf die ook in het sportieve beleid flink wat in de pap te brokken heeft. Wij vragen ons echter af in welke mate de eeuwige winnaar nog over zijn typische drive beschikt. Langs de zijlijn droop de passie er vaak nog altijd vanaf, zo kunnen de (vierde) refs getuigen, en ook in de perszaal was hij af en toe nog eens goed voor een leuke quote. Het vuur in zijn ogen, dat leek bij momenten daarentegen toch een beetje uitgedoofd te zijn.

MPH ergerde zich niet alleen zoals gewoonlijk aan alles en iedereen die in zijn ogen tegen hem was, maar schijnbaar net zo vaak aan zijn eigen manschappen. Het cliché dat in zijn tweede jaar bij een club telkens geoogst wordt, ging deze keer dan ook niet op. In principe ligt Preud’homme nog onder contract tot 2022, al bewees hij eerder niet vies te zijn van een sabbatjaar. Wie weet is het dus wel al opnieuw tijd om tot bezinning te komen op de golfbanen. Lang duurt het dan toch niet vooraleer de vinger weer beginnen te kriebelen.

voetbalnieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s