Raskin : Standard-verrassing leest aanvallend het spel als geen ander


Raskin deel 1: Standard-verrassing leest aanvallend het spel als geen ander

Nicolas Raskin kwam over van KAA Gent en heerst op 19-jarige leeftijd op het mdidenveld van Standard Luik. De revelatie van de Rouches wordt onder de loep genomen door huisanalist en PEC-Zwolle-scout Kristof De Croock. Deel 1 gaat over het aanvallende spel van Raskin. Morgen vertelt deel 2 meer over het verdedigend vernuft van de middenvelder.

Raskin begon het seizoen op positie 6 in een meer controlerende rol om tegen (met alle respect) mindere ploegen als Cercle Brugge en Waasland Beveren. Ik vermoed omdat hij het spel sneller kan opstarten dan bijvoorbeeld Cimirot en hij beschikt over een zeer goede lange passing vanuit de drukte (zijn pre-assist tegen Cercle Brugge).

Hij was de eerste wedstrijd ook vrij dominant aan de bal zeker tegen Cercle Brugge. Ik wil hier zeker Cimirot niet te kort doen, de Bosniër zijn kwaliteiten liggen meer in defensief opzicht en in de organisatie, waar hij top in België is. Hij kan het spel niet zo snel verleggen of mensen tussen de linies bereiken met verticale passes zoals Raskin. Met een driehoek Cimirot – Bastien – Raskin en Amallah die vaak vanop de flank zwervend naar binnen speelt, heeft Standard een van de sterkste middenvelden op de Belgische velden.

Ik zelf vond het vrij verassend dat Raskin als ‘6’ begon. Aangezien hij hierdoor een van zijn grootste kwaliteiten verloor, namelijk dynamiek creëren. Hij heeft een enorme actieradius gedurende 90 minuten en heeft het loopvermogen om dit 90 minuten te belopen. Hij is motorisch een aardige speler.

Hij heeft een goede versnelling, maar kan deze niet vasthouden over lange afstanden. Hij lost dit slim op door te temporiseren bal aan de voet en de tegenstander het gevoel te geven dat hij hem kan bijhalen. Het moment dat de tegenstander hapt, versnelt hij door. Aan de bal herkent Raskin goed waar de ruimte ligt zijn actie verder te zetten. Reken daarbij nog eens zijn laag zwaartepunt waarmee hij makkelijk van richting kan veranderen bal aan de voet of makkelijk kan wegdraaien met zijn rug naar tegenstanders en zijn uitstekende technische uitvoering, maken hem een moeilijk verdedigbare tegenstander 1 op 1 duels.


Raskin weet als hij rechts meeneemt naar opgesloten zal worden door de negatieve pressing van Morioka en Ilhamaritra.


Hij blijft rust aan de bal houden ondanks de negatieve pressing van Morioka. Waneer Morioka dichter komt, voert hij eerst een schijnbeweging uit en versnelt hij waardoor hij afstand kan nemen van Morioka. 


Hij zet zijn beweging iets te vroeg in, maar door zijn korte balbehandeling, moet Morioka toch happen, waardoor hij definitief Morioka kan achterlaten.


Bij zijn assist tegen Kortrijk gebruikt hij goed zijn lichaam om voor de verdediger van Kortrijk te komen en zich ‘af te zetten’, in deze actie scant hij de situatie voor doel.

Door in de draai onmiddellijk voor te zetten, blijft er genoeg ruimte om de bal tussen doel en verdediging te brengen. Oulare werkt knap af. Bij zijn assist tegen Beerschot op Avenatti keek hij ook goed waar Avenatti positie zocht.

Dit sterk gevoel voor ruimte/aanspeelbaarheid heeft hij ook zonder bal, hij scant voortdurend waar zijn medespelers, de ruimte, de tegenstander bevinden. Zo heeft hij voor zijn aanname al vaak zijn beslissing gemaakt. In eerste instantie kijkt Raskin altijd vooruit, aan de bal, ook als hij tussen de linies aanspeelbaar wordt posteert hij zich half opengedraaid zodat hij vooruit kan spelen. Na het inspelen is hij constant bezig met zich te herpositioneren, dit doet hij vaak voorwaarts als er ruimte is.


Raskin scant op zeer korte tijd 3 keer snel zijn omgeving. Waar vaak spelers 1x, 2x scannen, zie je Raskin veel vaker de situaties scannen de hele wedstrijd.


Raskin speelt in op Carcela en loopt twee meter vooruit waardoor de verdediger anticipeert op zijn infiltratie. 


Raskin kan door zijn wendbaarheid snel van richting veranderen en creëert zo een uitstekende schietpositie voor zichzelf aan de rand van de 16 meter.


Door middel van vooracties creëert hij vaak ruimte voor zichzelf aan de bal voor zichzelf.

Voor deze fase scant Raskin goed de omgeving waardoor hij weet dat hij rechts kan wegdraaien in de ruimte, hij posteert zich zo dat hij onmiddellijk kan doordraaien en inspelen, hij zoekt onmiddellijk diepte om één van de twee verdedigers mee te trekken en extra ruimte te creëren voor Carcela. Dit juist ingedraaid staan lijkt makkelijk, maar vergis je niet.

Hier voert Raskin het ruimte creëren voor ploegmaats wel goed uit. Hij heeft regelmatig momenten waar hij te veel bezig met zelf terug aanspeelbaar te worden, waardoor hij onbewust ruimtes verkleint voor ploegmaats. Hier kan hij nog zeker in groeien.

Raskin kaats op Gavory in één tijd, hij draait zijn lichaam om terug aanspeelbaar te worden voor de bal, hij had hier beter weg bewogen van de bal zo creëert hij extra ruimte voor Muleka en kan hij aanspeelbaar worden op de derde bal.

Als 8 speelt Raskin nu vaker in de rechterhalfspace waar hij deze kwaliteiten meer kan gebruiken. Hij is meer een 8 die vanuit de tweede lijn zal infiltreren bal aan de voet in de 16 meter of assists en schoten zal afvuren vanuit de tweede lijn. Dit leverde hem al drie assists op waarvan twee voorzetten na een infiltratie vanuit de tweede lijn.

Hij heeft de handelingssnelheid en technische vaardigheden om zijn denkvermogen te vertalen met beide voeten. Omdat hij vaak snelle beslissingen maakt aan de bal, is zijn lange passing en eindpassing niet altijd even zuiver, wat meer dan normaal is voor een speler die nog geen tien wedstrijden op het hoogste niveau gespeeld heeft.

In verhouding met zijn andere kwaliteiten kan hij hier wel nog stappen inzetten. Zijn keuzes aan de bal zijn over het algemeen goed en indien hij niet snel kan spelen, wacht hij tot het juiste moment met inspelen. Hij probeert iets te veel een onmogelijke bal toch te spelen, of van een onmogelijke schietpositie toch te schieten, hij heeft wel een vrij goede traptechniek. Aan zijn loopacties zonder bal om doelgericht te worden kan hij nog werken. 


De bal ligt speelklaar, en hij vertrekt het moment dat zijn tegenstander wegkijkt. Hij gaat misschien iets te vol, hij moet zijn snelheid iets meer aanpassen, hier zit nog speling voor verbetering; opduiken in de 16 meter zonder bal. Dit gaat uiteraard over details.

Auteur: Kristof de Croock, huisanalist van VoetbalPrimeur.be en scout van PEC Zwolle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s