Toptransfer Standard heeft grote gevolgen


Foto: Toptransfer Standard heeft grote gevolgen
Foto: © PhotoNews

Renaud Emond is back. En hoe. De sluipschutter scoorde op korte tijd alweer twee doelpunten voor Standard en daarvoor had hij amper vier pogingen nodig. De Rouches realiseerden dus een meesterzet door Emond terug te halen naar Sclessin en mede daardoor kan de club in het klassement opnieuw naar boven kijken in plaats van naar beneden. Maar Emonds komst betekent ook dat Joao Klauss, voorheen de onbetwiste aanvalsleider, naar de uitgang wordt geforceerd.


DOELPUNTENMACHINE

“Een moeilijke, maar belangrijke zege”, zei Luka Elsner gisteren na de 0-2 zege tegen KAS Eupen. De overwinning am Kehrweg betekende meteen de eerste driepunter van Standard in het kalenderjaar 2022. De weg naar boven is ingezet. “Alles is nu nog mogelijk”, zei verdediger Gilles Dewaele. “Waarom niet voor de Europe play-offs gaan?” Het nieuwe optimisme bij de Rouches wordt grotendeels toegeschreven aan de kwaliteitsinjectie in januari. Met name Renaud Emond is op heel korte termijn een cruciale pion geworden.

Standard haalde zijn gewezen publiekslieveling en topschutter terug van FC Nantes, waar hij in 38 officiële wedstrijden amper 3 doelpunten kon scoren. Toch heerste er opvallend weinig scepsis rond zijn terugkeer naar Sclessin. In Luik weten ze namelijk perfect wat ze kunnen verwachten van Emond: een ijzeren mentaliteit, veel werkkracht, altruïsme en véél doelpunten. In het verleden scoorde ie namelijk maar liefst 43 doelpunten in 139 wedstrijden voor de Luikenaars.

SPITSENGOALS

Zo voorspelde clubicoon Eric Gerets al op voorhand dat de transfer van Renaud Emond naar Standard een schot in de roos zal zijn. “Hij is een afmaker”, zei Gerets aan La Dernière Heure. “Hij gaat niet dribbelen en een-tweetjes opzetten. Als hij goede ballen krijgt, dan zal hij scoren.” Emond is een type die dodelijk is in de zone van de waarheid, maar anderzijds is zijn voetballend vermogen beperkt. De 30-jarige moet dus het best aangespeeld worden in de box van de tegenstander, da’s duidelijk.

In zijn eerste wedstrijd sinds zijn terugkeer bij Standard, werd dat laatste alvast bevestigd. “We moeten hem niet vragen om de bal laag te komen vragen, zoals hij deed tegen Anderlecht”, zei Eric Gerets. “Hij kan niet tegelijk vooraan en achteraan staan.” Toevallig of niet: Emond kon zich tegen Anderlecht nooit in een scoringspositie brengen. Hij trapte namelijk geen enkele keer richting het doel. Maar in de volgende twee wedstrijden (tegen Club Brugge en KAS Eupen) was dat iets anders.

Zo scoorde Renaud Emond een belangrijk doelpunt in het 2-2 gelijkspel tegen Club Brugge. Het betekende een gouden punt voor de Rouches, waarna het geloof en het enthousiasme terug in de ploeg sloop. Emond scoorde een typische spitsengoal. Als een duiveltje uit een doosje. “Het is een beetje mijn handelsmerk”, zei de goaltjesdief na afloop van de match tegen Club. “Het is een spitsengoal en die zijn niet zo gemakkelijk om te scoren. Nico (Raskin) weet zo’n ballen te versturen en dan is het aan mij om in de ruimte te duiken.”

DE BESTE IN BELGIË

Tegen Club Brugge kon Renaud Emond één keertje afdrukken op het doel, en die poging was dus al meteen prijs. “Ik hoop snel op dat eerste goaltje”, zei hij tijdens zijn persvoorstelling bij Standard. En erg lang heeft ie er dus niet op moeten wachten. Woensdag scoorde Emond zelfs zijn tweede doelpunt voor Standard, dit keer in de 0-2 overwinning tegen KAS Eupen. Am Kehrweg lukte Emond zijn belangrijk doelpunt middels drie doelkansen.

Renaud Emond scoorde dit seizoen dus al twee doelpunten voor Standard en daar had hij in totaal amper vier doelkansen voor nodig. Dat houdt een indrukwekkende efficiëntie in van 50%, waarmee hij momenteel veruit de beste scherpschutter is van de Jupiler Pro League. Al zal die ratio gaandeweg gevoelig afnemen wanneer zijn aantal speelminuten zal toenemen. Maar die cijfers staan wel in schril contrast met die bij FC Nantes eerder dit seizoen. Daar scoorde hij in 209 minuten tijd geen enkel doelpunt en kon hij zelfs geen enkele doelpoging tussen de palen besluiten …

WAT MET KLAUSS?

Standard ziet de toekomst dus positief tegemoet met Renaud Emond in de ploeg. Zijn twee doelpunten bezorgden de Rouches al vier gouden punten en hij brengt dus direct rendement. Daarnaast verloor Standard nog geen enkele wedstrijd met Emond in de ploeg. En dat betekent evenwel slecht nieuws voor Joao Klauss, die voor Emonds komst nog de vaste aanvalsleider was bij Standard. Klauss haalde in de laatste drie wedstrijden zelfs twee keer het wedstrijdblad niet en hij lijkt op weg naar de uitgang op Sclessin. De huurling van Hoffenheim deed het nochtans niet slecht bij de Rouches, maar de doeltreffendheid van Emond kan Klauss nooit evenaren …

voetbalnieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s