Standard-ultras rouwen om overleden capo 19/3/2012

Standard-ultras rouwen om overleden capo

De Belgische ultra’s, en die van Standard in het bijzonder, zijn in de rouw. Eén van de leidinggevende figuren, die zich tien jaar lang heeft ingezet voor de groep Ultras Inferno ’96, heeft deze week het leven gelaten. “Hij is onvervangbaar”, klinkt het vanaf Tribune 3 op Sclessin.

Stéphane Vermandel, ook wel Chat Noir genaamd, sloot zich kort na de eeuwwisseling aan bij de Luikse ultragroepering “Ultras Inferno 1996″. De Ultras van Standard bemannen de Tribune 3 op Sclessin, waar de laatste jaren bijna maandelijks prachtige tifo’s ontrold worden

.

Zaterdagmiddag werd de uitvaartplechtigheid van de in Charleroi geboren ‘Chat Noir’ door tal van ultragroepen bijgewoond. Dat geeft aan dat, ondanks de rivaliteit, de verschillende groeperingen er een uitstekend contact op nahouden. Onze redactie sprak met Thomas, een Leuvenaar die als bestuurslid van UI96 dicht bij de overleden capo stond.

“Deze ochtend (zaterdag, red.) zijn we om zeven uur samengekomen in ons lokaal naast het stadion. Samen met tal van andere groeperingen hebben we de plechtigheid bijgewoond en vervolgens de hele dag samen doorgebracht. Er waren jongens van bevriende groepen, zoals de Franse ‘Red Tigers‘ (Lens) en het Duitse Ultra’Sankt Pauli. We hebben veel over hem gepraat en tal van herinneringen aan ‘Chat Noir’ opgehaald. De conclusie die ieder voor zich kon trekken is dat hij echt onvervangbaar is”.

Ul96 heeft woensdag één van zijn zes leidinggevende figuren verloren, die zijn verantwoordelijkheden heel erg ter harte nam.

“Binnen de groep zijn er verschillende afdelingen”, legt Thomas uit. “Iemand staat in voor het beheer van de portefeuille, iemand ontfermt zich over het lokaal, enz. ‘Chat Noir’ was heel creatief en hield zich bezig met de merchandising en de verkoop van onze kledij. Grafisch was hij bijzonder sterk, waardoor hij bij de organisatie van de tifo’s dus ook onmisbaar is. Hij was één van de zes leiders die tijdens wedstrijden de megafoon ter hand mag nemen. Zijn afwezigheid zal vast en zeker sporen nalaten, we zullen hem heel hard missen in de groep”.

Omdat de groep het heengaan van Stéphane op dit moment tracht te verwerken, zal de hommage aan ‘Chat Noir’ pas in de play-offs gebracht worden.

“Aangezien hij woensdag is heengegaan, hadden we te weinig tijd om een eerbetoon in elkaar te knutselen. Zoiets wil je ook niet half doen, maar moet tot in de puntjes verzorgd zijn. Ook de minuut stilte ter ere van de Lommelse slachtoffers gaat moeilijk samen met een tifo. Om die reden hebben de Storm Ultras van Charleroi het geplande eerbetoon aan onze capo voorlopig uitgesteld. Na het rouwproces zullen we samenzitten en een fantastisch eerbetoon organiseren dat tijdens onze eerstvolgende thuiswedstrijd gevisualiseerd zal worden”.

‘Chat Noir’ was niet enkel belangrijk in Luik, maar zette zich ook in voor de Belgische ultrabeweging, de vlag waaronder de verschillende groeperingen in ons land samen voor hun belangen vechten. Stéphane was één van de bezielers van het project ‘Tribunes Libres’, een gegeven waar de moderne ultra tot in de eeuwigheid voor zal strijden. De ultra’s willen vrije tribunes, waar het gebruik van Bengaals vuur, megafoons, tifo’s, bandieri’s, etc niet verboden is zoals in het moderne voetbal.

“Hij was heel erg gekend bij alle ultragroepen en uitermate belangrijk voor de Belgische scène. Ik kan niet genoeg benadrukken dat hij echt onmisbaar is en door niemand kan vervangen worden”, besluit de Leuvenaar.

Onze redactie wil via deze weg ook zijn medeleven betuigen voor de getroffen Luikse ultra’s en nabije omgeving van ‘Chat Noir’.

Auteur: Tomas Taecke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s