Hoe kan Standard plots 12,6 miljoen betalen voor Vanheusden?


Slimme deal met Inter betaalt zichzelf terug

BELGA
Zinho Vanheusden (19) blijft een Rouche – hij is nu dé inkomende recordtransfer in het Belgische voetbal. Inter bedong een terugkoopclausule. Duiding bij een complex dossier.

In 2014 vertrok Alvaro Morata naar ­Juventus voor een transferprijs van 20 miljoen euro. Maar Real Madrid had een terugkoopclausule in het contract van de Spaanse aanvaller ­laten opnemen. Twee jaar later haalde de Koninklijke Morata terug naar Madrid. Voor een vastgesteld bedrag van 32 miljoen euro.

“In de Serie A is zoiets dagelijkse kost”, zegt een zaakwaarnemer die ingebakken zit in het Italiaanse voetbal. Maar ook elders is het een gangbare praktijk. Het vertrek van Memphis Depay van Manchester United naar Olympique Lyon ging gepaard met een ‘buyback clause’. Net als bij de transfer van Adnan Januzaj toen hij de Mancunians verliet voor Real ­Sociedad. En ook in de Jupiler Pro League maken we kennis met de terugkoopclausule.

Zo haalt Standard Zinho Vanheusden (19) terug naar Luik voor een recordbedrag van 12,6 miljoen euro – de initiële vraagprijs van 18 miljoen euro minus de 30% van de transferrechten die de Rouches nog in handen hadden. Hij wordt de duurste aankoop uit de geschiedenis van het Belgische voetbal. Sporteconoom Trudo ­Dejonghe: “Als hij goed presteert, krijgt Standard een hoog bedrag, stijgt de marktwaarde van de speler en als Inter hem terugkoopt, kunnen zij hem bijgevolg voor veel geld doorverkopen. Een win-win-winsituatie.”

Vanheusden in het shirt van Inter Milaan.
PN Vanheusden in het shirt van Inter Milaan.

Als Inter hem terugkoopt.

Want, in het contract gestipuleerd: een terugkoopclausule voor de Italiaanse topclub. Zij kunnen Vanheusden binnen twee jaar opnieuw ­binnenhalen voor een vastgesteld ­bedrag. Wellicht gaat het om de volledige 18 miljoen euro – of meer – die Inter wilde vangen voor de belofteninternational. “En dat is perfect ­legaal”, aldus de zaakwaarnemer.

Alleen is het de vraag of Standard ­Inter Milaan kan verplichten om ­Vanheusden effectief terug te ­kopen. “Daarvoor is dan ook het akkoord van de speler in kwestie nodig”, zegt ­Sébastien Ledure, mede-eigenaar van advocatenkantoor Cresta, gespecialiseerd in sportrecht. “Ik vermoed dat het contract tussen Inter en Vanheusden wordt beëindigd, niet opgeschort. Willen ze hem dan ‘verplicht’ terugkopen, moet dat met de goedkeuring van die speler zijn. En wellicht hebben ze die goedkeuring of toestemming al onderhandeld met Vanheusden.”

Photo News

Wederdienst

“Verplichten is moeilijk, maar Standard heeft een creatieve, legale oplossing gevonden”, bevestigde CEO Alexander Grosjean gisteravond.

De Rouches hebben veel geld over voor de jonge verdediger – hij is door een knieblessure nog out tot september. Maar de Luikse club verkocht ­Djenepo voor 20 miljoen euro en ­Marin voor 12,5 miljoen euro. Ze kunnen dus wel wat investeren. Met Inter Milaan hebben ze een goede compagnon de route gevonden. Zij hebben voor nu zondag, 30 juni, 45 miljoen euro nodig om te voldoen aan de ­regels van de Financial Fairplay. ­Standard helpt de Italiaanse club zo deels uit de nood. De zaakwaarnemer grijnst: “Ik denk dat je in de volgende mercato’s zal zien dat Inter Milaan een of andere (jonge) speler van ­Standard koopt voor een redelijk ­bedrag. Om de zware kost wat te verlichten.”

BELGA
hln

Plaats een reactie