INTERVIEW: Mbaye Leye op BBC Afrika


Mbaye Leye recupeert enkele spelers bij Standard - Voetbalnieuws |  Voetbalkrant.com

De houding van de Raden van Bestuur van grote voetbalclubs ten opzichte van zwarte coaches blijft ‘triest en bizar”, zei Mbaye Leye, de Senegalese coach van Standard Luik.

Terwijl Afrikaanse voetballers al decennia lang op het veld bij de Europese eliteclubs floreren is Leye slechts 1 van de 3 voormalige Afrikaanse internationals die de sprong gemaakt heeft om coach op hetzelfde niveau te worden.

De andere twee zijn Lito Vidigal, voormalige Angolese international en Ndubuisi Egbo, voormalige doelman van Nigeria.

En hoewel voetbalteams centraal stonden in de Black Lives Matter campagne, zei Leye dat hij gelooft dat het multiculturele imago van voetbal niet weerspiegeld wordt buiten het veld.

“Ik vind het triest en eigenaardig dat we op het veld een multicultureel imago hebben, met allerlei soorten mensen, maar dat dat zich niet vertaalt naar de zijlijn”, vertelde de coach die de teugels in handen heeft bij Standard Luik sinds januari, aan BBC Sport Afrika.

“Verantwoordelijkheid is niet iedereen gegeven.  Ik heb vaak gezegd dat een Afrikaan, een zwarte, niet alleen moet uitvoeren, we kunnen ook beheren”.

Een club met waarden

Zelfs tijdens zijn 12-jarige carrière als speler in België, bij Gent, Standard, Lokeren, Eupen en Excelsior Moeskroen, was Leye zich er degelijk van bewust dat de kansen om trainer te worden schaars waren voor Afrikanen.

In het Belgisch kampioenschap van de eerste divisie (18 ploegen) is de diversiteit aan de zijlijn beperkt.  Slechts een aantal Afrikanen bekleden belangrijke trainersposities zoals de voormalige Tunesische international Radhi Jaidi, assistent-coach bij Cercle Brugge.

Breder gezien, Charleroi wordt gecoacht door Karim Belhocine, een Fransman van Algerijnse afkomst en Anderlecht door Vincent Kompany, de voormalige aanvoerder van Manchester City wiens familie afkomstig is van DR Congo.

“Standard is een club die opkomt voor haar waarden, aldus Mbaye Leye.

“Neen tegen racisme” is niet enkel zomaar een slogan van de voorzitter en de mensen van de club.  Hier ging het nooit om mijn kleur, maar wel over: “Mbaye kan het werk doen: we gaan het hem geven”. Desondanks, in juni vorig jaar besloot Standard de Franse coach Philippe Montanier te benoemen en toch niet Leye die assistent geweest is van de voormalige Belgische doelman Michel Preud’homme.

De club bood Leye aan om trainer te worden van de -U21 maar de Senegalees die door Preud’homme voorbereid was om de leidinggevende functie op zich te nemen, besloot de degradatie niet te aanvaarden en verkoos om Standard toen te verlaten.

vertaling : Brigitte Blommaerts

Plaats een reactie